On Board

Commissarissen en toezichthouders in de media

On Board

On Board 13 Sep 2022 bevat de volgende onderwerpen: Randstad ceo, meer vrouwen dan mannen benoemd tot commimssaris, Philips ceo, Boskalis en Rd4.

Niet de baas spelen

Voormalig Randstad-ceo Ben Noteboom, president-commissaris van Vopak en commissaris van Aegon, over de taak van een goede raad van commissarissen en rvc-voorzitter:

‘Ik kom uit de dienstverlenende sector, waar dingen alleen goed lopen als het organogram is omgekeerd. De ceo kan niet de baas spelen en mensen vertellen wat ze moeten doen. Mensen moeten hun eigen, onafhankelijke beslissingen nemen en als ceo moet je hen daarbij faciliteren. Zo zie ik ook de rol van voorzitter van een rvc. Het bestuur van een organisatie neemt beslissingen en voert die uit. Als rvc-voorzitter moet je doen wat je kunt om hen daarbij succesvol te laten zijn. Dat betekent in de praktijk dat je geregeld bespreekt wat bestuurders goed hebben gedaan én hoe ze zich kunnen verbeteren.

Daarnaast is de strategische input van de rvc belangrijk. Voor een bestuur dat in de waan van de dag moet opereren, kan het immers lastig zijn de blik te richten op strategische onderwerpen voor de lange termijn. Wij hebben wat meer afstand en dus sneller een helicopterview. En last but not least ben je als voorzitter van de rvc degene die als eerste op zoek gaat naar opvolgers voor de huidige bestuurders. Nergens heb je méér invloed dan bij het benoemen van nieuwe leden in de raad van bestuur, want dat is echt bepalend voor de toekomst van een bedrijf.’

(Bron: Management Scope)

Meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissaris

Voor het eerst zijn er meer mannen dan vrouwen benoemd als commissaris, zo komt naar voren uit de Female Board Index 2022. Het onderzoek laat zien dat de percentages vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij de 89 Nederlandse beursondernemingen dit jaar gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar. Het percentage vrouwelijke commissarissen ging van 33% naar 38%, het percentage vrouwelijke bestuurders ging van 14% naar 15%.

Van de 89 beursgenoteerde ondernemingen voldoen er nu 72 aan het voorgestelde wettelijk quotum van minimaal een derde vrouw, en minimaal een derde man. De 17 ondernemingen die niet voldoen moeten gezamenlijk 18 vrouwen benoemen. De Female Board Index werd voor de 16e keer opgesteld door hoogleraar Corporate governance Mijntje Lückerath aan TIAS School for Business and Society (Tilburg University).

Nieuwe benoemingen
Er werden dit jaar 85 nieuwe commissarissen benoemd, hiervan waren er 47 vrouw (55%). Dit betekent dat er voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd zijn als commissaris. Lückerath-Rovers:  ‘Er wordt door mannen vaak ‘gekscherend’ geklaagd dat zij niet meer aan de bak komen als commissaris omdat alle vacatures tegenwoordig door een vrouw worden ingevuld, maar deze cijfers laten zien dat pas dit jaar een gelijk aandeel van de benoemingen naar een vrouw ging.’

Het aandeel vrouwelijke bestuurders blijft nog steeds achter, en steeg minimaal van 14% naar 15%. Van de 32 nieuwe bestuurders, waren er vijf een vrouw (16%). Slechts 27 van de 89 bedrijven hebben een vrouw in de RvB, toch hebben de 62 bedrijven zonder vrouw in de RvB dit jaar weer 20 nieuwe mannelijke bestuurders benoemd.

Wettelijk quotum
Sinds 1 januari 2022 is het wettelijk quotum van kracht van minimaal eenderde vrouw, en minimaal een derde man, in de RvC bij Nederlandse beursfondsen. 72 ondernemingen voldoen aan het quotum, dit waren er in 2021 nog 61. Bij 27 ondernemingen is precies 33% van de RvC een vrouw, bij 45 ondernemingen is het zelfs meer dan 33%. Vijftien ondernemingen hebben een gelijke 50/50-verdeling tussen mannen en vrouwen in de RvC. Bij zes ondernemingen is de meerderheid van de RvC een vrouw, waarvan twee ondernemingen nog net aan het quotum voldoen met precies 33% mannelijke commissarissen.

Best presterende ondernemingen
23 ondernemingen hebben op dit moment een rvc én een rvb die uit meer dan 33% vrouwen bestaat, in 2021 waren dit er nog 16. Wolters Kluwer, DSM, ABN Amro en Beter Bed vormen de top vier, daar is de helft van de gecombineerde rvb en rvc een vrouw, bij Wolters Kluwer zelfs 56%. De laatste plaatsen zijn voor relatief kleine, veelal inactieve beursfondsen, waaronder RoodMicotec, GeoJunxion en Value8.

Klik hier voor het downloaden van het volledige onderzoek.

Liever niets doen dan gedoe

Philips-ceo Frans van Houten vertrekt een half jaar eerder dan verwacht vanwege de slaapapneu-affaire. De commissarissen benoemden een interne kandidaat als opvolger: exco-lid Roy Jakobs. Verstandig?

Oud-ING-commissaris en executive coach Henk Breukink plaatst in het FD kanttekeningen bij het onverwachte karakter van het vertrek van Van Houten:

'Echt onverwacht is zoiets nooit. En als dat wel zo is, moet de rvc zich achter de oren krabben. De defaultpositie van veel commissarissen is niets doen, want je wilt liever geen gedoe.'

Van veel bestuurswissels die hij heeft meegemaakt, werd achteraf gezegd: 'Dat hadden we eerder moeten doen'. Maar als er dan wordt opgetreden, 'dan hoop je wel dat er een lijstje ligt met potentiële opvolgers voor de ceo'. En dan bij voorkeur met interne kandidaten. 'Want een interimmer van buitenaf valt vaak slecht in de markt. Het duurt zo een halfjaar om diegene los te weken en grote strategische keuzes worden er dan niet meer gemaakt.'

Is het geen nadeel dat Jacobs geen ervaring heeft als ceo, terwijl Philips midden in een crisis zit? Breukink: 'Er is geen perfecte oplossing, maar elke ceo wordt ooit voor het eerst ceo. Of hij daar geschikt voor is, daarover heb je in rustiger tijden al nagedacht.'

(Bron: Het Financieele Dagblad)

Commissarissen Boskalis door het stof

Investeringsmaatschappij HAL wil Boskalis van de beurs halen voor 32 euro per aandeel, maar veel aandeelhouders van de baggermultinational vinden dat veel te weinig. President-commissaris Jeroen van der Veer en topman Peter Berdowksi van Boskalis hebben hun tanden stukgebeten op het bod van de HAL, zei laatstgenoemde tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Berdowski: ‘We hebben gefaald om HAL te bewegen tot een hogere prijs. Het is niet de meest succesvolle onderhandeling uit mijn carrière hier’, citeert De Telegraaf de ceo. ‘Het was krabben aan een betonnen muur, tot bloedens toe.’

In plaats van een hoger bod heeft Berdowski HAL zover weten te krijgen een overeenkomst te sluiten over de niet-financiële voorwaarden. ‘Wij kunnen de business gewoon blijven runnen zoals we dat altijd doen. Er vallen geen gedwongen ontslagen.’ Ook wordt het bedrijf niet opgeknipt.

(Bron: MT/Sprout)

Treinschoonmaker wordt commissaris

Afvalbedrijf Rd4 krijgt een opmerkelijk nieuw lid van de raad van commissarissen. Het gaat om Tim Edwards. Hij werkte 40 jaar als treinschoonmaker en heeft daarnaast bestuurservaring opgedaan in de vakbond en bij een pensioenfonds. Edwards is voorgedragen door het gemeentebestuur van Heerlen.

Gesloten circuit
Wethouder Casper Gelderblom (PvdA/GroenLinks) zegt echt enthousiast te zijn over Edwards. ‘Vaak komen commissarissen uit een gesloten circuit. Maar ik wilde het anders aanpakken. Dit is een voorbeeld van hoe het ook kan. Een bescheiden bijdrage aan een andere bestuurscultuur’, aldus Gelderblom.

Combinatie
Volgens de wethouder is zijn waardevolle praktijkervaring als treinschoonmaker met daarnaast de jarenlange ervaring als bestuurder een gouden combinatie voor een functie als commissaris bij Rd4.

Edwards neemt in de raad van commissarissen van het afvalbedrijf namens Heerlen de plaats in die is ontstaan door het vertrek van oud-wethouder Fred Gillissen. Rd4 verzorgt voor Heerlen en negen andere Zuid-Limburgse gemeenten de inzameling en verwerking van afval en grondstoffen.

(Bron: 1Limburg)