On board

Toezicht in het nieuws

Profiel van een goede chair

Topcommissaris Arjen Dorland (onder meer vicevoorzitter ABN Amro) over de drie karaktereigenschappen van een goede chairman: 

‘Boven alles moet hij of zij in staat zijn kalm en objectief te blijven als het gaat stormen. Ten tweede moet je ultiem moeilijke beslissingen nemen. Niemand anders neemt ze voor je, zeker niet als er een probleem is met de ceo. En de voorzitter heeft een belangrijke rol als het gaat om het welbevinden van de hele board. Je moet er echt een team van maken en ervoor zorgen dat dit team succesvol wordt. Ook dat zal niemand anders voor je doen.’

(Bron: Management Scope)

Commissarissen PostNL willen langer door met ceo Herna Verhagen

Als het aan de Raad van Commissarissen (RvC) van PostNL ligt, gaat Herna Verhagen nog zeker vier jaar langer door als ceo van het bedrijf. Dat meldde het post- en pakketbezorgbedrijf onlangs in een verklaring.

Verhagen zal tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 18 april volgend jaar worden voorgedragen. Volgens RvC-voorzitter Jan Nooitgedagt maken 'de impact van de huidige macro-economische ontwikkelingen en geopolitieke spanningen het voor PostNL van groot belang dat er continuïteit is in de leiding van de onderneming.'

Hij roemt Verhagen daarnaast om haar 'uitgebreide kennis, ervaring en netwerk'. De 52-jarige topvrouw werd in april 2012 aangesteld als leider van het beursgenoteerde bedrijf. Verhagen zit tevens in de Raad van Commissarissen bij onder andere Philips, ING en Het Koninklijk Concertgebouw.

(Bron: Het Financieele Dagblad

Tax Governance Code: maatschappelijke bijdrage zichtbaar maken

‘Bedrijven die de nieuwe Tax Governance Code gebruiken maken hun bijdrage aan de samenleving expliciet zichtbaar en nemen daar hun verantwoordelijkheid voor. Dit is belangrijk voor het vertrouwen in het belastingstelsel.’ Dat zei Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter, tijdens een evenement over de nieuwe Tax Governance Code dat georganiseerd was samen met PwC en in aanwezigheid van tientallen fiscalisten en CFO's in het Eye filmmuseum in Amsterdam.

(Bron: VNO-NCW)

Big Four en NBA positief over oproep Milieudefensie

Zowel Big Four-kantoren als beroepsorganisatie NBA reageren positief op de oproep van Milieudefensie om klimaatrisico's tot kernpunt in de controle te benoemen.

(Bron: Accountant.nl

Ceo's verwachten milde recessie – maar ditmaal zijn ze voorbereid

87% van de bestuurders van ’s werelds grootste bedrijven verwacht het komende jaar een recessie, zo blijkt uit een enquête van KPMG onder meer dan 1.300 ceo's wereldwijd.

Het goede nieuws: ze zijn dit keer beter voorbereid dan de vorige twee crises. Waar 2022 vooraf werd gezien als het jaar dat in het teken staat van post-coronaherstel, gooide de inval van Rusland in Oekraïne al in februari roet in het eten. Te midden van de geopolitieke onzekerheid, exploderende inflatie en stijgende rentes is het geen wonder dat ceo's massaal een wereldwijde recessie zien aankomen. Van de ceo's die een recessie verwachten denkt 71% dat deze recessie de inkomsten van hun bedrijf de komende twaalf maanden tot zo’n 10% zal gaan drukken. De uitkomsten van de enquête zijn echter niet één en al kommer en kwel: 58% verwacht dat de recessie mild zal blijven.

(Bron: Consultancy.nl)

Van Nistelrooij snapt weinig van raad van commissarissen PSV

Ruud van Nistelrooij vindt het gek dat de raad van commissarissen het vertrouwen in directeur Voetbalzaken John de Jong zo vroeg in het seizoen heeft opgezegd. Dat liet de trainer zondag blijken na afloop van de zege van 4-3 op Feyenoord.

‘Het speelde al een aantal weken, maar het bleef intern", aldus Van Nistelrooij over het vertrek van De Jong, twee dagen geleden. "Uiteindelijk krijg je dit te horen en daar schrik je van. Het was zwaar en pittig.’ De trainer van PSV vindt het moment van de vertrouwensbreuk opmerkelijk. ‘Je werkt met elkaar samen in de voorbereiding. Drie maanden later is het vertrouwen volledig weg. Zo abrupt, dat is moeilijk te snappen. Ik vind de timing niet goed, midden in het seizoen. Dat heb ik ook intern aangegeven.’

(Bron: ANP)