On board

Toezicht in het nieuws

On board van maart 2023 gaat over commissarissen die in het nieuws komen.

ING ziet vrouwenquotum over het hoofd

De toetreding van Karl Guha tot de raad van commissarissen (rvc) van ING is met twee maanden uitgesteld. Door een vergissing dreigde de bank niet te voldoen aan het wettelijk bepaalde vrouwenquotum voor rvc's van beursgenoteerde bedrijven.

Op 3 maart maakte ING bekend dat Karl Guha, oud-ceo van Van Lanschot Kempen, bij de aandeelhoudersvergadering van 24 april zou toetreden tot de rvc. De huidige voorzitter Hans Wijers zou hem inwerken, om het voorzitterschap dan op 1 juli aan Guha over te dragen.

Afgelopen vrijdag liet de bank echter weten dat Guha pas start als Wijers is vertrokken. Het nieuws over het uitstel is niet prominent te vinden op de website van de bank, maar staat in de derde alinea van een persbericht over de aanstelling van een andere nieuwe commissaris, Alexandra Reich. Die neemt bij de komende aandeelhoudersvergadering de plaats in van Mariana Gheorghe. Was Guha bij die gelegenheid ook aangesteld, dan had ING tijdelijk tien commissarissen gehad van wie slechts drie vrouwelijk. (Bron: FD).

===

'Commissaris is niet onschendbaar'

Topcommissaris Jacqueline Tammenoms Bakker werd geïnterviewd over de veranderende rol van de remuneratiecommissie en het toenemende aansprakelijkheids- en reputatierisico voor remco-leden:

Grote aandeelhouders en proxy advisors kunnen tegen (her)benoeming stemmen als hun stem tegen het beloningsbeleid of het remuneratierapport is genegeerd. Oók bij andere bedrijven waar de bewuste commissarissen toezicht houden. Hoe kijkt u aan tegen deze ontwikkeling?

‘Als het beloningsbeleid ontspoord is en er wordt tegen herbenoeming van commissarissen gestemd… daar kun je niet tegen zijn. Een commissaris mag geen onschendbaarheid verwachten, dat je fouten mag maken zonder daarvoor de rekening gepresenteerd te krijgen. Ik heb dat zelf gelukkig nog niet meegemaakt, maar ik ben me wel bewust van het risico. Alweer jaren geleden was ik samen met een aantal commissarissen van een bedrijf echt bezorgd over een beloningsvoorstel. We vonden het allereerst niet in het belang van de onderneming, maar we dachten ook: we kúnnen dit besluit niet goedkeuren, want dan worden we als leden van de remco nooit meer herbenoemd. Na een pittige discussie werd het gelukkig opgelost.’ (Bron: Management Scope)

Bestuur FC Volendam wil af van RvC

Het bestuur van FC Volendam vindt dat de organisatie van de club op de schop moet.

Met een Raad van Commissarissen (RvC), een bestuur én directie bemoeien zich op dit moment te veel mensen met de dagelijkse besluitvorming. De RvC moet daarom verdwijnen en de FC moet veranderen in een Besloten Vennootschap (met aandeelhouders). Dat maakte het bestuur bekend op een informatieavond in De Jozef in Volendam. De RvC heeft weliswaar geen taken en verantwoordelijkheden, maar wel bevoegdheden en houdt toezicht op het bestuur en de directie. In de nieuwe structuur zouden de RvC en het bestuur verdwijnen. In plaats daarvan komen er aandeelhouders en een Raad van Toezicht. Zij zullen de taak van de RvC overnemen in de nieuwe organisatie. (Bron: NHD)

Keje Molenaar heeft zich teruggetrokken als adviseur van FC Volendam. De oud-speler en advocaat doet bovendien aangifte tegen raad van commissarissen-lid Elma de Koekkoek wegens smaad en laster. De directeur opleidingen van FC Volendam, Ruben Jongkind, spreekt in Langs de Lijn en Omstreken zijn steun uit voor Molenaar: 'Hij zou een uitstekende voetbalbestuurder zijn, dus het zou jammer zijn als hij niet meer bij Volendam actief is. Maar ik kan wel begrijpen dat hij er geen zin in heeft als je zo wordt bejegend en tegengehouden.' (Bron: NOS)

===

Bonus van vertrokken AkzoNobel-topman leidt tot roep om herzieningen

Voormalig AkzoNobel-topman Thierry Vanlancker kreeg bij zijn vertrek vorig jaar 1.6 miljoen euro mee. Dat is te lezen in het onlangs uitgekomen jaarverslag van het verfbedrijf. Volledig onterecht, vinden de aandeelhouders. 'Gewone mensen krijgen ook geen jaarsalaris mee als hun contract afloopt', zegt FD-journalist Edwin van der Schoot.

Vanlancker werd in 2017 topman van het Nederlandse bedrijf. 'Er werden aandeelhouders allerlei gouden bergen beloofd, maar daar is niets van waargemaakt is niet waargemaakt', vertelt Van der Schoot. Toen gaf Vanlacnker aan vrijwillig te stoppen na afloop zijn tweede termijn. Dat is eigenlijk pas in april 2023, maar Vanlancker legde zijn werk zes maanden voor afloop al neer.

Daar kreeg hij een jaarsalaris voor én een opzegvergoeding van zes maanden. Daar zijn de aandeelhouders het niet mee eens, maar veel kunnen ze er niet aan doen. 'Sinds 2020 moet het beloningsbeleid langs de algemene vergadering van aandeelhouders', legt Van der Schoot uit. 'Ze hebben er ooit zelf mee ingestemd dus.' (Bron: BNR)

===

Er zijn geen kennisbankitems gevonden.

Als u gefilterd heeft op sector én op thema, dan werkt het beter om of alleen op sector of alleen op thema te filteren.