'Commissarissen bemoeien zich te veel met beleid en bestuur'
'Commissarissen bemoeien zich te veel met beleid en bestuur'
Bestuurders maken zich steeds vaker zorgen over de toenemende bemoeienis van commissarissen met het beleid en bestuur van hun organisaties.
Dat blijkt volgens berichtgeving in het FD uit een enquête van onderzoeker en bestuursadviseur Hanke Lange onder 255 bestuurders, die het onderzoek uitvoerde nadat hij steeds vaker klachten ontving van bestuurders over "nieuwe verhoudingen" met toezichthouders. Het toezicht in Nederland schuift op naar het bestuur, deels omdat de samenleving dat verlangt en deels omdat concrete omstandigheden dat vereisen, stelt Lange in zijn onderzoek. Veel bestuurders vinden dat commissarissen te snel reageren op incidenten en dagkoersen, en bij bestuurlijke dillema's te snel concluderen dat bestuurders de boel niet onder controle hebben. Daarmee beperken ze de beleidsruimte van bestuurders.
(Bron: FD en Accountant.nl)
Samsom gevraagd voor brede kennis
Diederik Samsom is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Gasunie. Per 1 juli wordt hij lid van deze raad, waarna de overige leden hem als voorzitter willen kiezen.
Volgens vicevoorzitter Tim van der Hagen is Gasunie bijzonder blij met Samsoms toetreding: “Met zijn brede kennis van de nationale en internationale energiesector en zijn uitgebreide ervaring met energie- en klimaatbeleid in Den Haag en Brussel, kan hij een belangrijke bijdrage aan de strategische ambities van Gasunie leveren.’
(Bron: TPO.nl)
’Gedram’
In het Europees Parlement klonken er klachten. De Zweedse liberale Europarlementariër Emma Wiesner hekelde Samsoms ’gedram’ rond de omstreden Natuurherstelwet: ‘De Commissie gaat van overtuigingsmodus naar chantagemodus.’ ‘We creëerden met de Green Deal en Fit for 55 een raamwerk waaruit je niet kon ontsnappen. Dat hebben veel politici tot hun frustratie - en sommige tot hun genoegen - mogen ervaren. Dat was mijn knutselwerk’, zei Samsom tegen de Volkskrant.
(Bron: TPO.NL en De Telegraaf)
‘Raad van commissarissen Jumbo had na 2014 grens moeten trekken bij sportsponsoring Van Eerd’
Jumbo had steviger in moeten grijpen toen topman Frits van Eerd al in 2014 verdachte was in een witwaszaak.
Het had daarna klaar moeten zijn met de persoonlijke betrokkenheid van de topman bij sportsponsoring. Dat vinden experts op het gebied van goed bestuur en financiële ethiek. ‘Dit zou bij een beursfonds niet gebeuren, zeker niet. Jumbo had beter kunnen én moeten reageren om herhaling te voorkomen. Maar ja, het is en blijft een familiebedrijf’, aldus Leen Paape, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode University, over de gebeurtenissen bij Jumbo in 2014.
Wim Dubbink, hoogleraar bedrijfsethiek aan Tilburg University, wijst op de context van het familiebedrijf, waar het logisch is dat familieleden elkaar beschermen. ‘Het grote gevaar van “de rijen sluiten” is dat de mensen die buiten hun schuld hieraan deelgenoot worden, zich ook gedwongen voelen over te gaan tot handelingen die juridisch of moreel problematisch zijn, zoals liegen. Men wordt dan ongewild handlanger.’ Verklaarbaar is het wel: ‘Ik zou voor mijn echtgenote, een vriend, een zus of kind waarschijnlijk precies zo handelen. Maar zeker als je zo in de publieke belangstelling staat als Jumbo is het vaak onverstandig zo te handelen.’
(Bron: De Stentor)