De blame game

Destructieve dynamieken
Boekbespreking

Elke organisatie heeft er last van: schadelijke patronen die je maar niet de kop in kunt drukken. In het boek Destructieve dynamieken wordt voor het eerst taal gegeven aan dit ongrijpbare concept.

Destructieve dynamieken

De auteurs Hans van Dijk en Stefan Cloudt beschrijven in dit boek negen dynamieken binnen organisaties die de relatie tussen collega’s en organisaties verzieken. Cloudt: ‘Een van die dynamieken noemen we de “blame game”. Mensen zijn snel geneigd een schuldige te zoeken, maar doen dat buiten zichzelf. Door de schuld bij anderen te leggen, verander je zelf niet en blijven problemen voortbestaan.’ De blame game wordt geregeld in het openbaar gespeeld. Denk aan recente gebeurtenissen omtrent grensoverschrijdend gedrag. Van Dijk vult aan: ‘Wat het extra lastig maakt, is dat de blame game ook van invloed is op de nodige zelfreflectie. Dit is ook wat we zien bij Jack van Gelder die het bestuur van de NOS verweet niet te hebben ingegrepen. En bij John de Mol die de bal bij vrouwen neerlegde om grensoverschrijdend gedrag te melden.’

Ingebakken in cultuur

Deze en de acht andere dynamieken komen in elke organisatie voor. Wantrouwen, rolpatronen en wij-zij-polarisaties, zijn voorbeelden van dynamieken die een destructieve uitkomst kunnen hebben. De gedragingen en interactiepatronen achter dit soort destructieve dynamieken zitten vaak ingebakken in onze natuur. Daardoor zijn ze moeilijk te herkennen, en nog lastiger om te veranderen. Bij elke dynamiek lichten de auteurs toe uit welke interactiepatronen die bestaat, waarom we bepaald gedrag vertonen en hoe we die dynamiek kunnen doorbreken. Door de destructieve dynamieken te benoemen en hun eigenaardigheden te ontrafelen, worden ze een stuk tastbaarder en hanteerbaarder. Dit boek helpt professionals, leiders en vrijwilligers om de destructieve patronen in hun organisatie te herkennen en te doorbreken.

Meer weten over dit boek? Kijk hier.