Focus in code en rvc Ajax met schrik vrij?
Governance Code: let op focus
Verbreding van de Corporate Governance Code met maatschappijdoelen heeft geen meerwaarde en wijkt af van de focus, namelijk goede bedrijfsvoering, schrijven Arnoud Boot, Harm-Jan de Kluiver en Philip Wallage.
Het is goed om de meerwaarde van de Governance Code scherp in beeld te brengen. Voor ons is het evident dat het borgen van goed bestuur, continuïteit en financiële stabiliteit de kern vormen. Dat past ook bij 'duurzame langetermijnwaardecreatie' zoals verwoord in de laatste twee iteraties. Toch zien wij in toenemende mate dat de zaken worden omgedraaid: ‘duurzame waardecreatie’ wordt aangegrepen als een dekmantel om via de Code maatschappelijke doelen te realiseren. De Code moet niet gericht zijn op een verbreding, maar op een verdieping van de regels die bijdragen aan goed bestuur, financiële stabiliteit en continuïteit. Dat dient op zichzelf al een belangrijk maatschappelijk doel.
(Bron: FD)
Rvc Ajax met schrik vrij?
Ruim vijftien maanden geleden kwam er een eind aan het directeurschap van Sven Mislintat bij Ajax, maar de effecten dreunen nog na. Op het veld – waar door hem gehaalde spelers tegenvallen –, in de directiekamer – de miskopen versterken de noodzaak van miljoenenbezuinigingen – en bij de raad van commissarissen (rvc), die volgens critici geen tegenspel bood en vrijwel geheel wordt vervangen.
De uitkomst van het KPMG-onderzoek naar Mislintat luidde dat er ‘geen formele belangenverstrengeling’ was geconstateerd. Wat die formulering precies behelst, is nog altijd de vraag; het rapport zelf houdt Ajax geheim. Slechts enkele direct betrokkenen uit de directie en rvc kennen het document. De rest moet het doen met een summiere samenvatting. Dat voedt het wantrouwen bij (een deel van) de bestuursraad. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) – traditiegetrouw luis in de pels – is kritisch. ‘Wij zullen hoogstwaarschijnlijk geen decharge verlenen’, zegt David Tomic namens de VEB. ‘Het feit dat niet het complete KPMG-rapport is verstrekt aan de aandeelhouders, maar slechts een door Ajax zelf gemaakt A4-tje met eigen conclusies, speelt daarbij een belangrijke rol. Zonder inzage in het volledige rapport is niet duidelijk hoe diepgaand het onderzoek van KPMG is geweest en wat de bevindingen waren.’
(Bron: Parool)
Heineken-zoon in rvc
Bij Heineken heeft de vijfde generatie van de bierbrouwfamilie een plekje in de raad van commissarissen bemachtigd. Alexander de Carvalho, zoon van de rijkste vrouw van Nederland, wordt commissaris bij Heineken.
De veertigjarige Alexander de Carvalho is de kleinzoon van Freddy Heineken en zoon van de zeer vermogende Charlene de Carvalho-Heineken. Door haar aandelenbezit in de bierbrouwer is zij al jaren lijstaanvoerder in de rijkenlijst van de Quote 500. Zij zou een vermogen van ruim 12 miljard euro hebben. Alexander de Carvalho was al eerder commissaris van de holding achter Heineken, die ongeveer de helft van de aandelen in de bierbrouwer bezit. Ook zijn vader Michel de Carvalho is toezichthouder bij Heineken. De bierbrouwer maakte vandaag een aantal wisselingen in het bestuur en de raad van commissarissen bekend. Zo wordt Peter Wennink, die in de afgelopen decennia chipmachinefabrikant ASML leidde, voorzitter van de raad van commissarissen. Hij was sinds een jaar commissaris bij de bierbrouwer.
Onrust bij omroep NTR
De vijf leden van de raad van toezicht van de NTR, de omroep achter onder meer Nieuwsuur en het Sinterklaasjournaal, zijn donderdagochtend opgestapt. Aanleiding zijn meldingen van medewerkers over het gedrag van mediadirecteur Willemijn Francissen.
De raad van toezicht heeft dit besluit aan de redactie medegedeeld in een e-mail. Er heerst al langer interne onrust bij de NTR. In het rapport van de commissie-Van Rijn, die onderzoek deed naar de werkcultuur bij de publieke omroep, scoorde de NTR slecht. Meer dan bij andere omroepen beoordeelden NTR-medewerkers hun leidinggevenden met een 5 of lager. Er zou onder meer sprake zijn geweest van ‘ontbrekende leiderschapskwaliteiten bij leidinggevenden’ en het ontbreken van een duidelijk personeelsbeleid. Hierop besloot de raad van toezicht dat er een apart onderzoek moest komen naar de werksfeer bij de NTR. In afwachting daarvan trad Willemijn Francissen tijdelijk terug als mediadirecteur zodat medewerkers met eventuele klachten ‘alle vrijheid voelen om zich uit te spreken’, zei zij destijds.