'Kabinet dom bezig'
Scherp op de toekomst én op de bal
In Het Financieele Dagblad stellen Leen Paape (emeritus hoogleraar Corporate Governance) en Leo van de Voort (bestuursadviseur) dat bestuurders niet tegelijk ‘op de bal kunnen spelen’ en de toekomst scherp in zicht kunnen houden:
'Bestuurders kunnen niet vol op de bal spelen én reflecteren op de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de tijd in de boardroom opgaat aan gisteren en 20% aan morgen – dat moet andersom. Daarbij zijn er onvoldoende stakeholders betrokken, wordt er slechts één optie gewogen, is er onvoldoende analyse en weinig zicht op risicobeheersing. Commissarissen dienen verantwoordelijkheid te nemen voor de lange termijn, zodat een afgebakende rolverdeling ontstaat.'
De reactie daarop van Marilieke Engbers, auteur van Onder commissarissen. Hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt:
'Wat ik vaak zie, is dat bij governance-uitdagingen al snel wordt gegrepen naar structuur- of beleidswijzigingen, terwijl de werkelijke oplossing m.i. eerder ligt in het aangaan van het moeilijke gesprek waarvoor iedereen nu al verantwoordelijkheid draagt. De CEO draagt de verantwoordelijkheid voor het formuleren en uitvoeren van strategie, terwijl de toezichthouder erop toeziet dat de juiste dingen worden gedaan. Andere stakeholders hebben hierin ook een belangrijke rol: zij moeten hen wijzen op hun verantwoordelijkheid. Samen moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen door elkaar aan te spreken als de taken niet goed worden uitgevoerd, of in te grijpen wanneer nodig. Een toekomstbestendige governance vraagt dus om een kwalitatief hoogwaardig strategisch gesprek waarin bestuurders, toezichthouders en andere stakeholders hun verantwoordelijkheid nemen en samen reflecteren op de kwaliteit van de uitvoering, de onderlinge machtsverhoudingen en de impact van hun beslissingen. Dit gesprek is persoonlijk, emotioneel en daarom vaak moeilijk. Het is dan ook begrijpelijk dat de neiging bestaat om dit gesprek uit de weg te gaan, maar het hoort nu eenmaal bij de verantwoordelijkheid die samengaat met de rol.'
(Bronnen: FD en Marilieke Engbers op LinkedIn)
‘Kabinet is dom bezig’
Met de Universiteit Twente in financieel turbulente tijden hoefde raad van toezicht-voorzitter Sylvia Butzke niet lang na te denken over haar herbenoeming. Het is noodzaak voor de UT om zich uit een status quo te wurmen, observeert ze. ‘Die huidige iedereen-wacht-op-iedereen-modus, daar moeten we snel uit zien te komen.’
Vandaag de dag staat de UT voor tal van financiële uitdagingen, met nog immense overheidsbezuinigingen op komst. Wat is er volgens u nodig om het tij te keren?
‘Ik benader het vanuit twee perspectieven. Vanuit het perspectief van Nederland: dit kabinet is ontzettend dom bezig. Ik kan er niet veel anders van maken. We zijn ons al decennialang bewust van het belang van Nederland als kenniseconomie. Nu wordt opeens volop gesneden in de basis van die kenniseconomie. Dat heeft niets te maken met visie, dat is populisme.’
(Bron: U Today)
Slecht signaal
‘De raad van toezicht van omroep WNL heeft het allerslechtste signaal gegeven aan alle potentiële melders in Hilversum, namelijk: als je melding doet, hoef je niet te verwachten dat je het rapport mag lezen en sta je eigenlijk op de laatste plaats’, zegt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning in MISCHA!.
(Bron: NOS Radio 1)
Sociale veiligheid TU Delft
De raad van toezicht zegt wel degelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen als het gaat over sociale veiligheid op de TU Delft. Dat laten de leden weten aan Delta nadat vakbond CNV hen gebrek aan ingrijpen had verweten.
De raad van toezicht (rvt) van de TU Delft wil ‘ook resultaat zien’ en is ‘natuurlijk [..] aanspreekbaar als het niet snel genoeg gaat’. Dit staat in een statement dat een TU-woordvoerder namens de rvt aan Delta heeft gestuurd. Delta had vragen gesteld aan rvt-voorzitter Tijo Collot d’Escury, naar aanleiding van een brief van vakbond CNV Onderwijs aan onderwijsminister Eppo Bruins over de sociale onveiligheid op de TU Delft.
In een statement schrijven de rvt-leden dat sociale veiligheid op de TU hen ‘na aan het hart’ ligt en dat ze hun ‘verantwoordelijkheid op [hun] manier naar eer en geweten’ invullen. ‘Vanuit onze rol als toezichthouder heeft het nauw volgen van de uitvoering van het Plan for Change sociale veiligheid en integriteit dan ook topprioriteit.’ De rvt-leden wijzen erop dat ze overleg hebben met de medezeggenschap, dat ze met experts spreken en zich geregeld ‘laten bijpraten door de projectleider sociale veiligheid (Olivier Sueur) en de portefeuillehouder in het cvb (Tim van der Hagen)’. Ook zegt de rvt ‘voortdurend het draagvlak voor het cvb’ te toetsen. De rvt concludeert uit dat alles dat er voortgang zit in de uitvoering van de veranderplannen. ‘We realiseren ons dat uitvoering en zichtbare verandering tijd nodig hebben. Tegelijkertijd helpt het als er eerste stappen gezet worden. En die zien we ook.’ Het college van bestuur behoudt dan ook het ‘volledige vertrouwen’.
(Bron: Delta TU Delft)
Trainees in rvt
De Zorgcirkel benoemt twee trainees raad van toezicht om een jongere generatie te betrekken bij het aanpakken van de grote maatschappelijke uitdagingen van een ouder wordende samenleving.
Beide trainees krijgen de kans zich grondig te verdiepen in alle facetten van het toezichthouden en nemen deel aan de vergaderingen van de raad van toezicht. Ze krijgen geen formeel besluitvormingsrecht. De belangstelling voor deze traineeplekken was groot, stelt De Zorgcirkel. De raad van toezicht bestaat naast de trainees uit Berend Buys Ballot, Gert Dral, Herman Holtslag, Nicoly Vermeulen, Rob van Eijbergen en Sjaak Brinkkemper.
(Bron: Skipr)