On Board

Commissarissen en toezichthouders in het nieuws

Deltacommissaris tegen virusuitbraak

'Wat we nu nodig hebben is een nationale regie, bijvoorbeeld een Regeringscommissaris infectieziekten. Dit vraagstuk kun je niet aan zorgsector overlaten. Er is iemand nodig die net als de Deltacommissaris boven de partijen staat en met alle relevante organisaties samenwerking op gang brengt, met het doel te voorkomen dat het nog een keer zo fout gaat. Hij opereert min of meer in de luwte, maar met bevoegdheden. Hij wordt niet bij ieder incident lastiggevallen door Kamervragen en schrijft ieder jaar een plan waar alleen zijn naam onder staat. Een plan waarin hij samenhang aanbrengt tussen economie, samenleving en gezondheid. Een advies aan de regering, voortschrijdend en transparant. Bovendien beschikt de Deltacommissaris over een jaarlijks budget van €1 mrd, een bedrag dat nooit ter discussie staat. Het interessante daaraan is dat er dan een geweldige machine op gang komt van plannen, nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden. Ik heb het aan den lijve meegemaakt.'Wim Kuijken is oud-topambtenaar en voorzitter van de raad van commissarissen bij De Nederlandsche Bank en voorzitter van de raad van toezicht van het Amsterdam UMC. hij was ruim negen jaar de eerste Deltacommissaris. (Bron: FD)

==Pas op de plaats

Voederbedrijf ForFarmers past vanwege de coronacrisis de beloningen van zijn commissarissen niet aan. Volgens de toezichthoudende raad is het momenteel niet gepast om een voorstel tot aanpassing voor te leggen aan de aandeelhouders. (Bron: IEX)

==Twee zwarte zwanen

Het was een surrealistische ervaring, de aandeelhoudersvergadering van SBM Offshore zonder aandeelhouders. Scheidend president-commissaris Floris Deckers – op een paar meter afstand geflankeerd door bestuurder en Chief Legal & Compliance Officer Erik Lagendijk – opende de vergadering vanuit een sfeerloos kantoortje ergens op Schiphol. De overige bestuurders en commissarissen waren thuisgebleven door de maatregelen in de corona-crisis. Wel werden audio-opnames van bestuursvoorzitter Bruno Chabas en cfo Douglas Wood afgespeeld, na de voorgelezen introductie van Deckers. Chabas wond er geen doekjes om. De olie- en gasindustrie had te maken met een “supply-demand shock” dankzij de ruzie tussen OPEC en Rusland en de corona-crisis. Wood typeerde het als twee zwarte zwanen tegelijkertijd. De cliënten van SBM - grote olie- en gasbedrijven – hebben alvast hun CAPEX-investeringen met twintig tot dertig procent verlaagd. (Bron: VEB)

==Even geen Big City

Hoe vreemd 't ook klinkt, Cees 't Hart (ceo Carlsberg) en zijn bestuursteam moeten in deze corona tijden soms een lokaal bestuursteam helpen de prioriteiten goed te zetten. Even niet doorgaan met het veroveren van tien nieuwe Chinese megasteden in het kader van het Big City Program bijvoorbeeld. Als je met 120 kilometer per uur met je auto tegen een muur rijdt, zegt 't Hart, kun je ook niet meteen instappen en doorrijden. (Bron: FD)

=='Rooftop Energy is nu klaar om los van ons als oprichters door te groeien binnen de groep'

De twee oprichters van duurzaam energiebedrijf Rooftop Energy stappen op. Leendert Florusse (ceo) en zijn compagnon Raymond Steenvoorden, vertrekken per eind juni bij de Rotterdamse onderneming, maar blijven betrokken als minderheidsaandeelhouder. 'Rooftop Energy is nu klaar om los van ons als oprichters door te groeien binnen de groep', stelt Florusse.De twee grondleggers nemen afscheid precies een jaar na de verkoop van hun meerderheidsbelang aan investeringsmaatschappij NPM Capital, onderdeel van familieconcern SHV. Tegelijk met de komst van NPM Capital trad Jeroen de Haas, bekend als oud-topman van energiebedrijf Eneco, toe tot de raad van commissarissen van Rooftop Energy. (Bron: FD)