On Board

Toezichthouders in het nieuws

Peter Elbers clasht met OR

De Raad van Commissarissen (RvC) van L1 opent de aanval op de Ondernemingsraad (OR) van diezelfde regionale omroep. Dat blijkt uit een toelichting aan het personeel op het intranet van L1. Daarin legt de RvC uit waarom ze naar de Ondernemingskamer van de rechtbank stapt. Daarbij krijgt de OR er flink van langs.

Aanleiding voor de gang naar de Ondernemingskamer is de impasse die bij L1 is ontstaan sinds de benoeming van directeur Peter Elbers. Het personeel noemt Elbers’ stijl van leidinggeven autoritair en dringt aan op het vertrek van de directeur, terwijl de Raad van Commissarissen weigert afscheid van de directeur te nemen. De RvC wil dat een onafhankelijke partij onderzoek doet naar de ontstane situatie bij de omroep, de omgangsvormen en de cultuur binnen de omroep.

Bron: Villamedia

==

Next 50 battle man-vrouw onbeslist

In de Next50 2021 (topcommissarissen in spe) van het blad Management Scope, zijn dit jaar de vrouwen voor het eerst in de meerderheid, maar de nummer 1 is een man: Michiel Jaski. Een soort van onbeslist dus…. De verversing van de lijst valt tegen – houdt de coronacrisis nieuwe benoemingen tegen?

Bron: Management Scope

==

Shared value creëren ondanks dilemma’s

In een klein tentje in de Rocky Mountains ontdekte Kees van der Graaf zijn persoonlijke purpose. De oud-Unilever-bestuurder en meervoudig commissaris pleit voor stakeholdermanagement en shared value, juist in coronatijd. ‘Betaal je gewoon de rekeningen van je leveranciers niet meer, of ga je met elkaar in dialoog over een coulanceregeling.’

Bron: Management Scope

==

Bonussen voor bestuurders bleven onaangetast, ondanks coronacrisis

Commissarissen van bedrijven hebben de bevoegdheid om de bonusregeling van bestuurders aan te passen, en de coronacrisis was daar zeker een goede reden voor geweest. Maar dat is niet gebeurd. 'De stemming bij de grote beursfondsen is: liever niet afwijken van het met aandeelhouders afgesproken beleid’, zegt Joep van Beurden die behalve topman van Kendrion ook commissaris is bij betaaldienstverlener Adyen. 

Bron: FD

==

Jan Bennink, activist

Tegenover de Britse zakenkrant FT liet Jan Bennink onlangs weten open te staan voor de functie van president-commissaris van Danone. De zoon van een onderwijzer heeft zich gespecialiseerd in de transformatie van bedrijven. Na Numico splitste hij Sara Lee op en bracht hij de koffie- en theedivisie DE Masterblenders naar de Amsterdamse beurs. Dat bleek geen lang leven beschoren. Het werd al snel opgekocht door het Duitse JAB, mede-eigendom van Benninks leermeester Peter Harf. Het zal overigens niet meevallen om Danone onder druk te zetten. Franse bedrijven weten zich vaak beschermd door de regering, en worden snel als strategisch voor het land bestempeld.

Bron: FD