On Board

Voetbal en ingrijpen bij Blokker
Commissarissen in de media

Blokker stelt bij

Blokker grijpt vanwege tegenvallende resultaten terug op goedlopende producten uit het verleden. De terugkeer van vertrouwde producten als de pluizendief en sudderplaat is een advies van retailconsultant Eysink Smeets, die vanwege de slechte resultaten door de raad van commissarissen om advies is gevraagd. ‘Klanten bleken vroegere producten te missen, die brengen we weer terug’, aldus een woordvoerder. (Bron: De Financiële Telegraaf)

'Schaf de verplichte accountantscontrole af'

De kwaliteit van de accountantscontrole gaat omhoog als de wettelijk verplichte jaarrekeningcontrole voor bedrijven vervalt. Ook groeit in dat geval de maatschappelijke relevantie van de accountant. Dat stelt Arjan Brouwer, partner bij accountantskantoor PwC. Brouwer, sinds begin dit jaar ook hoogleraar externe verslaggeving aan de Vrije Universiteit, pleit voor een proef met een groep bedrijven waarvoor de controleverplichting vervalt. ……… Brouwer gaat in het interview ook in op de ‘weeffout in het systeem’: de praktijk dat accountants betaald worden door het bedrijf dat ze controleren. Hij is ‘geïnteresseerd’ in een experiment waarbij de accountant in een ‘overzichtelijke sector’ niet alleen door de raad van commissarissen, maar ook door een toezichthouder wordt benoemd. ‘Laat de KNVB de accountants van de voetbalclubs benoemen.’ (Bron: FD)

Belangenverstrengeling?

De directeur van de Politieacademie, hoofdcommissaris Leon Kuijs, is ook betaald voorzitter van de raad van commissarissen van het bedrijf Psytrec. Die firma behandelt onder meer politieagenten die lijden aan posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Voor de nevenfunctie heeft Kuijs naar eigen zeggen recht op een vergoeding van zesduizend euro per jaar. Berthold Gersons, emeritus hoogleraar psychiatrie en PTSS-expert, noemt het ‘niet voor de hand liggend’ dat een hoofdcommissaris van politie toezichthouder is bij een commerciële zorgaanbieder. ‘Psytrec is voor zover mij bekend een nieuwkomer op de ‘PTSS-markt’ met grote pretenties, commercieel van opzet en waar een experimentele behandeling door twee hoogleraren is neergezet zonder dat dit door wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief is.’ Gersons vindt dat ‘de leiding van de Nationale Politie zich onvoldoende realiseert’ dat het belangrijk is dat ‘een hoge politiefunctionaris geen belang heeft’ bij een organisatie op dit gebied. (Bron: NRC)

Oud-bestuurders Meavita schikken voor 1,8 miljoen

Advocaat Arno van Deuzen die de Meavita-zaak voor de FNV voert, zegt verrast te zijn. ‘De curatoren hebben mij hierover niet ingelicht. Dat hoeft formeel ook niet, maar ik vind het toch ongebruikelijk. Omdat de FNV bij deze schikking geen partij is, staat de schadeclaim van de medewerkers hier dan ook helemaal buiten. Die blijft dan ook gewoon staan. Nu de curatoren over 1,8 miljoen extra beschikken, ziet de vergoeding van die paar ton aan schadeclaims voor voormalige Meavita-medewerkers er wel beter uit. Over de motieven van deze achttien bestuurders en commissarissen om te schikken, kan ik natuurlijk weinig zeggen. Het lijkt erop alsof ze geen heil meer zien in verder procederen. Dan blijft de oude uitspraak uit 2015 staan, waarin is vastgesteld dat er inderdaad sprake was van wanbestuur en dat dit wanbestuur heeft geleid tot het faillissement van Meavita.’ (Bron: Zorgvisie)

Coolblue commissarissen

Coolblue heeft de eerste drie leden van zijn nieuwe raad van commissarissen bekendgemaakt. Onder hen is Harold Goddijn, een van de oprichters van TomTom. Goddijn gaat vijf keer per jaar meedenken met Coolblue. ‘Harold heeft verstand van productontwikkeling, consumentenelektronica en het opschalen naar het buitenland’, licht directeur Pieter Zwart toe. Verder is Theo Kiesselbach benoemd tot lid van de raad van commissarissen. Kiesselbach is topman van GrandVision, het bedrijf achter onder meer Pearle en Eye Wish Opticiens. GrandVision maakt onderdeel uit van HAL Investments, tevens een van de aandeelhouders van Coolblue. Directeur Jaap van Wiechen van HAL is het derde lid dat de retailer nu bekend kan maken. De raad van commissarissen is vorige week vrijdag geïnstalleerd. ‘Het is een groep mensen die ons helpt om elke dag een beetje beter te worden. Mensen met een rijke ervaring die verstand hebben van het verder uitbouwen van ons prachtige bedrijf’, aldus Zwart. (Bron: Retailnieuws)

Wang buitenspel

ADO Den Haag-directeur Mattijs Manders is opgelucht over de uitspraak van de Ondernemingskamer. Die bepaalde maandag dat eigenaar Hui Wang voorlopig is geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen. Wang blijft wel lid van rvc, maar is zijn beslissende stem kwijt. Manders is content met de uitspraak in de zaak die ADO had aangespannen tegen de Chinese grootaandeelhouder. ‘Het lijkt er op dat Wang buitenspel is gezet. Hier kunnen we als club wel degelijk mee verder’, zegt hij. Omdat Wang wel lid van de rvc blijft, kan hij wel gewoon mee vergaderen. Wel zijn de aandelen van de Chinees tijdelijk overgedragen gedurende een onderzoek dat door de Ondernemingskamer is uitgevaardigd. ; Als Wang goede plannen heeft, dan kunnen we daar ons voordeel mee doen’, zegt Manders. ‘Hij kan zijn plannen alleen niet meer doordrukken.’ Manders baalt er wel van dat de Ondernemingskamer de benoeming van Kees Jansma en Martin Toet als commissarissen niet rechtsgeldig vindt. ‘Want dat zijn mensen die zich met ziel en zaligheid voor onze club inzetten’, meent hij. De rvc van ADO bestaat nu uit voorzitter Ben Knüppe, Martin Jol, Wim Deetman en Wang. (Bron: Nu.nl)