Directie en commissarissen van V&D treft geen blaam voor faillissement

On Board
Commissarissen in de media

Multicommissaris Jeroen Kremers wil graag slow information

Jeroen Kremers (oud-topambtenaar ministerie van Financiën en oud-bestuurder ABN Amro en IMF) vervult al 25 jaar commissariaten (momenteel onder meer ij NS, Robeco en Uber Payments). Het blad Management Scope vroeg Kremers 25 jaar vooruit te kijken: hoe ziet het speelveld er dan uit?:

‘In de kern niet heel anders dan vandaag, behalve op het punt van het steeds sneller en gemakkelijker beschikbaar worden van veel informatie. Het zal erom gaan heel goed te kijken: welke informatie is nu wel relevant, en welke niet? Daarom pleit ik ook voor een slow info movement: informatie moet worden toegespitst op de dingen die relevant zijn en voorzien van een beoordeling door iemand die er verstand van heeft en die erover gaat. Dus nogmaals: niet slow in de zin van infrequent of verouderd, maar wel: bewerkt tot relevantie. Dat betekent dus waarschijnlijk ook geen permanente informatiestroom. In mijn ervaring laten bestuurders in jonge bedrijven zich soms gek maken door alle beschikbare informatie. Het is de uitdaging om dat beter te doen. Dan is het over 25 jaar beter dan vandaag: meer informatie biedt meer mogelijkheden, mits de informatie relevant is.’

Curatoren: directie en commissarissen van V&D treft geen blaam voor het faillissement van het warenhuis

De toenmalige directie en raad van commissarissen van V&D treft geen blaam voor het faillissement van de warenhuisketen. Dat concluderen curatoren in hun laatste verslag over het omvallen van de keten eind 2015.

Met het bankroet verdween in één klap een beeldbepalend merk uit de winkelstraten en raakten duizenden werknemers hun baan kwijt. Curatoren stelden een onderzoeksbureau aan om de teloorgang van V&D te onderzoeken. Op basis van dat onderzoek concluderen zij dat bestuurders van V&D juridisch niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen van het faillissement.

Volgens het onderzoek leidde een samenloop van ongunstige interne en externe omstandigheden tot het bankroet. Zo werd de concurrentie van onlineverkopers steeds heviger. Intern speelde onder andere mee dat V&D jarenlang geen eenduidige strategie had door de vele wisselingen aan de bedrijfstop.

Bron: ANP

Historische stap: vrouwenquotum voor rvc's beursgenoteerde bedrijven

Na jaren van steggelen moeten raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven straks voor ten minste 30 procent uit vrouwen bestaan. De Kamer heeft 3 december voor zo'n bindend vrouwenquotum gestemd.

Sinds 2013 is er een wettelijk streefcijfer van 30 procent, maar dat leverde nog niet genoeg op. Van de 88 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voldoen 58 nog niet aan dit streven.

Stoel blijft leeg

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde daarom in september voor een ingroeiquotum. Als een raad van commissarissen nog niet voor 30 procent uit vrouwen bestaat, mogen er geen nieuwe mannen worden benoemd, volgens dat voorstel. De 'stoel' van de commissaris blijft leeg totdat er een vrouwelijke commissaris is gevonden.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66) dreigde eerder al met 'naming and shaming' als bedrijven achter zouden blijven bij het wettelijk streven van 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Veel Europese landen hebben inmiddels al een vrouwenquotum, zoals België, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en IJsland.

Nu is er dus ook in ons land een meerderheid in de Tweede Kamer voor het vrouwenquotum.

Steun van SP

Eind november zou de Tweede Kamer eigenlijk al stemmen over het vrouwenquotum, maar de SP twijfelde nog. De partij wil dat meer vrouwen ervan profiteren dan alleen die in de top van beursgenoteerde bedrijven. SP-Fractievoorzitter Marijnissen: "We willen niet alleen meer kansengelijkheid in de bestuurskamer, maar ook op de werkvloer. Dus ook voor vrouwen in winkels en in de zorg."

Omdat een meerderheid zich ook daar voor wil inzetten, ging de SP 3 december ook om. Regeringspartijen VVD en ChristenUnie zijn tegen het vrouwenquotum. Volgens ingewijden is de voltallige fractie van de VVD in de Eerste Kamer wel voor het quotum.

'Historische stap'

Marry de Gaay Fortman van Stichting Topvrouwen noemt het een historische stap. "En dat in het jaar dat we ook vieren dat er 100 jaar kiesrecht is voor vrouwen."

Of er niet gewoon voor de 'beste' kandidaat moet worden gekozen? Fortman: "Het gaat niet om het idee dat er één kandidaat de beste is, want die is er gewoon niet. Er zijn er meerderen geschikt en er zijn meerderen de beste."

Volgens Fortman laten andere Europese landen, die al wel vrouwenquota hebben ingevoerd, zien dat het werkt. "Die landen laten zien dat dat heeft geleid tot een versnelling van de doorstroom van vrouwen naar die posities. Dat heeft de bedrijven ook goed gedaan."

'Niet alleen een vrouwenzaak'

Niet alleen vrouwen zijn enthousiast. Ook DNB-voorzitter Klaas Knot vindt het goed dat het quotum er komt. "Ik vind het van belang dat er meer aandacht komt voor inclusiviteit en diversiteit. En juist als het gaat om het versterken van vrouwen in topposities is het goed dat mannen als ik zich daarvoor inzetten. Dat is niet alleen vrouwenzaak."

"We zijn de vrijblijvendheid wel een beetje voorbij. We hebben lang gepraat over meer vrouwen in topposities en we gaan het nu concreet maken, met concrete streefgetallen en daar hoort het quotum bij."

Bron: RTL Nieuws