Marjanne Sint benoemd tot president-commissaris PGGM

Mutaties

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft Marjanne Sint benoemd tot president-commissaris. Ze vervult die functie sinds 1 april.

Sint is de opvolger van waarnemend voorzitter Wim de Weijer, die inmiddels is teruggetreden uit de raad. De oud-PvdA-partijvoorzitter en voormalig bestuursvoorzitter van Isala Klinieken is onder meer ook voorzitter van de raad van commissarissen van Bank Nederlandse Gemeenten.

Noorse superbelegger in rvc APG

Ook die andere grote pensioenuitvoerder, APG, paste de samenstelling van de raad van commissarissen aan. Het toezichtsorgaan werd versterkt met Knut Kjær, voormalig bestuursvoorzitter en medeoprichter van het Noorse staatsfonds, waarin de olieopbrengsten van het land worden belegd. Het fonds staat inmiddels bekend als een voorvechter voor goede corporate governance.  

APG haalt dus niet alleen een commissaris binnen met ‘ruime ervaring’ in het internationale vermogensbeheer, maar ook een pleitbezorger voor goed bestuur. Kjær was van 2008 tot 2016 overigens al lid van de beleggingscommissie van ABP. Hij kent het Nederlandse pensioenlandschap dus goed.

Digicommissaris voor Jumbo  

Jumbo heeft er eveneens een nieuwe commissaris bij:  Piet Coelewij is per 1 april 2018 benoemd tot lid van de raad van commissarissen van het supermarktconcern. Hij is de opvolger van de vorig jaar overleden Leon van de Boom. Coelewij is sinds 2016 ceo van Wehkamp, na een loopbaan met functies bij onder meer  Sonos, Amazon en Philips. Coelewij brengt kennis en ervaring mee op het gebied van retail, e-commerce en digitalisering, alsmede een internationaal netwerk, aldus Jumbo-ceo Frits van Eerd.

Van Rooij opgevolgd door Cole

Ook in verzekeringsland is er vers bloed voor enkele raden van commissarissen. Zo heeft NN Group David Cole voorgedragen als nieuwe commissaris, als opvolger van Yvonne van Rooij. Cole was tot maart 2018 cfo bij verzekeraar Swiss Re. Hij is verder commissaris van IMC en lid van de board of directors van Vontobel Holding en FWD Insurance. Toezichthouder DNB is reeds akkoord met de benoeming. Als ook de aandeelhouders op 31 mei instemmen, gaat de benoeming van Cole in op 1 januari 2019.

50% vrouwen in rvc

De aandeelhouders van verzekeraar ASR moeten eveneens op 31 mei beslissen over de voordracht van twee nieuwe commissarissen: Stephanie Hottenhuis en Sonja Barendregt – Roojers. Hottenhuis was tot maart lid van de raad van bestuur van Arcadis. Ze is daarnaast commissaris van TenneT. Barendregt-Roojers werkte bij PwC. Ze is al lid van de raad van commissarissen van de Volksbank.

President-commissaris Kick van der Pol motiveert de voordrachten als volgt: ‘Met de komst van Sonja Barendregt en Stephanie Hottenhuis wordt de RvC versterkt met een flinke dosis ervaring en expertise. Sonja is een zwaargewicht op het gebied van financiën en Stephanie voegt kennis toe op het terrein van het besturen van beursgenoteerde bedrijven, klantgerichtheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast ben ik er trots op dat we met de toetreding van deze twee dames de verhouding tussen mannen en vrouwen in de RvC naar 50% gaat.’

Beide benoemingen zijn goedgekeurd door De Nederlandsche Bank.

Netwerken voor netwerk

Ook Zorg van de Zaak – een netwerk van bedrijven die zich richten op onder meer arbodienstverlening, verslavingszorg, schuldhulpverlening, re-integratie en psychologische hulp –benoemde twee vrouwelijke commissarissen tegelijk: Brechta Kuijpers en Monique Klompé. De rvc kreeg ook versterking van een man: Hans Schenk.

Kuijpers is directeur bij Synergia Capital Partners. Klompé heeft haar eigen consultancybureau en is onder meer  toezichthouder bij Centramed. Schenk is emeritus hoogleraar economie en bedrijfseconomie van Universiteit Utrecht en medeoprichter van het Sustainable Finance Lab. Hij is verder Kroonlid van de SER, commissaris bij RFS Holding (Wehkamp) en Transdev Holding (Connexxion/Witte Kruis). De benoemingen zijn ingegaan per 1 maart.

Interimmer benoemd tot president-commissaris

Bij woningcorporatie Servatius is Harry Loozen met ingang van 1 april benoemd tot president-commissaris. Hij is de opvolger van Marijke Clerx. Loozen is al sinds vorig jaar lid van de rvc van Servatius. Hij was onder meer algemeen directeur van de Kamer van Koophandel in Limburg en senior vice president bij Océ. Sinds 2013 is hij een associé van Boer & Croon Interim Management.

Het toezichtskunstje van Pechtold

Tot slot Alexander Pechtold. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66 is per 12 april benoemd tot lid van de raad van toezicht van het Drents Museum. Een passende functie: Pechtold had tot medio 2017 Cultuur in de portefeuille voor D66. Momenteel is hij voorzitter van de Kunstcommissie van de Tweede Kamer. De raad van toezicht van het Drents Museum bestaat verder uit: Han Noten (voorzitter), Jan Zegering Hadders, Harjo Niebuir, Rocky Tuhuteru en Marlies van Wijhe.