Minder topvrouwen en: wie strikt Zalm als commissaris?

On Board
Commissarissen in de media

Aantal vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen afgenomen

Alle quota en jarenlange discussies ten spijt: het aantal vrouwelijke bestuurders in de top van het bedrijfsleven neemt af. Van de leden van de raad van bestuur bij Nederlandse beursfondsen is nu 7,1% vrouw. Vorig jaar was dat 7,8%. Het is voor het eerst sinds 2007 dat het percentage daalt.

Dat blijkt uit de Female Board Index, die jaarlijks wordt opgesteld door Mijntje Lückerath van businessschool Tias in Tilburg. Van de 212 bestuurders bij de 83 bedrijven genoteerd aan de Euronext, zijn er nu 15 vrouw. Twee vrouwen vertrokken afgelopen jaar. Zij werden vervangen door mannen en er kwam geen nieuwe vrouwelijke bestuurder bij.

Lees hier in de index.

Gerrit Zalm treedt in 2017 af bij ABN Amro: wie strikt hem als commissaris? 

ABN Amro heeft bekendgemaakt dat Gerrit Zalm volgend jaar zal aftreden als bestuursvoorzitter van de bank. De benoemingstermijn van Zalm loopt eigenlijk tot mei 2018. Zalm heeft echter te kennen gegeven deze termijn niet te willen volmaken en heeft in overleg met de raad van rommissarissen besloten om al in 2017 terug te treden.

Zalm heeft er na de splitsing, fusie en beursgang van ABN Amro voor gekozen plaats te maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter, die voor een langere periode leiding kan geven aan de bank. De raad van commissarissen geeft aan dit besluit te respecteren en heeft het proces voor de opvolging in gang gezet. Als Zalm is eenmaal is teruggetreden bij de bank, kan hij aan zijn portefeuille commissariaten gaan werken. Hij is al non-executive bij Shell, sinds 2013.