Oud-PostNL-topman Harry Koorstra president-commissaris bij concurrent Sandd

Mutaties

Harry Koorstra is met ingang van 1 maart 2016 benoemd tot president-commissaris van SHM, de houdstermaatschappij van post-en distributiebedrijf Sandd.

Met deze benoeming volgt de voormalig PostNL-topman Ronald van de Laar op, die zijn positie neerlegt in verband met zijn benoeming tot CEO bij Sandd. Van de Laar vervulde de positie van bestuursvoorzitter ad interim sinds het vertrek van voormalig CEO Haico Meijerink in oktober 2015 na verschil van inzicht over de te volgen koers. Koorstra vervulde van 2011 tot 2013 de positie van CEO bij PostNL, waar hij met slaande deuren  vertrok na een conflict met de raad van commissarissen. Hij gaat nu dus als RvC-voorzitter aan de slag bij de concurrent. Koorstra is daarnaast commissaris bij DocData.

Een biertje en een Mars

Heineken wil Pamela Mars-Wright en Yonca Brunini benoemen als commissaris. De nominaties staan op de rol van de aandeelhoudersvergadering op 21 april. Mars-Wright, 55, is bestuurder bij familiebedrijf en chocoladeproducent Mars. Ze is ook commissaris van SHV Holdings. Brunini, 46, werkt momenteel bij Google. Daarvoor was ze actief bij Yahoo en Unilever. Op de rol van de aandeelhoudersvergadering staat ook de herbenoeming van commissaris Hans Wijers.

Nieuw bloed in RvC Ajax

Diezelfde Hans Wijers was eerder president-commissaris van Ajax, waar hij zijn zetel in de skybox voortijdig verliet. Ook de  stoel van commissaris Dolf Collee kwam vrij, door diens benoeming tot algemeen directeur van Ajax. Inmiddels heeft de club twee nieuwe commissarissen voorgedragen: Peter Mensing en Leen Meijaard. Over hun voorgenomen benoeming zal op de buitengewone Algemene vergadering van Aandeelhouders op 14 april 2016 worden beslist. Leo van Wijk, die sinds 2012 commissaris is bij Ajax, zal het voorzitterschap van de Raad van Commissarissen op zich nemen.

Mensing is sinds 1984 werkzaam bij Strategy& (voormalig Booz & Company), onderdeel van PricewaterhouseCoopers. Daarnaast is hij onder meer lid van de Raad van Advies bij Ziggo en de Raad van Toezicht van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Meijaard werkte onder meer bij Robeco en het ministerie van Financiën. Momenteel is Meijaard Chairman bij investeringsmaatschappij BlackRock Benelux.

Back home

Unilever wil Bayer-topman Marijn Dekkers benoemen tot nieuwe non-executive Chairman. Over zijn voorgenomen benoeming zal op de Algemene vergadering van Aandeelhouders op 21 april 2016 worden beslist. Dekkers zal Michael Treschow opvolgen, die na het bereiken van zijn maximale zittingstermijn van negen jaar aftreedt. Dekkers is momenteel CEO bij Bayer AG, maar zal deze positie in april 2016 neerleggen.

Naast Treschow zal ook non-executive Director Hixonia Nyasulu aftreden door het bereiken van haar maximale zittingstermijn. Unilever wil de board aanvullen met de benoeming van Strive Masiyiwa en  Youngme Moon tot non-executive directors. Masiyiwa is oprichter en executive Chairman van telecommunicatiegroep Econet Wireless. Moon is Senior Associate Dean en hoogleraar aan Harvard Business School. ‘Zij zullen, naast hun uitgebreide ervaring met internationale handel en marketing, unieke perspectieven meebrengen op het gebied van digitale technologie en nieuwe businessmodellen', aldus scheidend chairman Trechow. Daarmee lijkt Unilever alvast vooruit te lopen op het voorstel van de commissie-Van Manen op de huidige corporategovernancecode: minimaal één toezichthouder met kennis van nieuwe businessmodellen in elke raad.

Nieuwe voorzitter en RvC-lid voor Vesteda

Tot slot nog een benoeming uit toezichtland: woningcorporatie Vesteda heeft Hans Copier benoemd tot commissaris. Copier is sinds 2013 CEO van Propertize. Voordat hij bij Propertize aantrad, was hij lid van de European Executive Committee en Country Manager Nederland bij CBRE Global Investors. Daarvoor was Copier lid van de directie van Giesbers Groep. Hij begon hij zijn loopbaan bij FGH Bank, waar hij verschillende functies bekleedde, waaronder die van statutair directeur.

Het Supervisory Committee krijgt ook een nieuwe voorzitter. Na het dienen van het maximum van twee volledige termijnen en een verlenging van één jaar, zal Kees de Boo op 1 april 2016 terugtreden uit die functie en de voorzittershamer overgeven aan zittend commissaris Maarten de Groof.

Van Dalen nu definitief weg bij Rabo

Mooi al die benoemingen, maar stappen er ook wel eens commissarissen op? Zeker, zo vertrekt Henk van Dalen per 1 april definitief als commissaris bij Rabobank. Van Dalen legde begin november zijn taken bij Rabo al tijdelijk neer vanwege een onderzoek van het Openbaar Ministerie bij Vimpelcom. Van Dalen was van juli 2010 tot september 2013 financieel directeur bij die internationale telecomaanbieder, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan omkoping bij het verkrijgen van telecomlicenties in Oezbekistan. Het in Amsterdam gevestigde Vimpelcom trof vorige maand een schikking van bijna 360 miljoen euro met het Openbaar Ministerie.

Van Dalen gaf aan waarschijnlijk ook zijn andere commissariaten neer te leggen. Hij staakte zijn taken als toezichthouder bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en het Erasmus Medisch Centrum in november ook al tijdelijk.