De portefeuille van Annelies de Groot

'Scholing moet normaalste zaak van de wereld zijn voor commissaris'

Naam, hoofdfunctie en leeftijd:

Annelies de Groot (1961), commissaris/toezichthouder en consultant Nationaal Register

Nieuwe toezichtfunctie:

Annelies de Groot is Vicevoorzitter Raad van Commissarissen van Astellas Pharma Europe B.V.

Bestaande portefeuille Annelies de Groot toezicht- en bestuursfuncties:

  • Voorzitter Raad van Commissarissen van Danone Baby and Medical Nutrition Nederland B.V.
  • Voorzitter Raad van Toezicht van Bevolkingsonderzoek Zuid-West
  • Lid Raad van Commissarissen van Vestia
  • Lid Raad van Toezicht van Middin

Waarom heeft men u benaderd als/benoemd tot commissaris: welke toegevoegde waarde kunt u bieden?

Ervaring die ik als commissaris heb opgedaan in het in werking laten treden van een Raad van Commissarissen in een internationale tussenholding. Daarnaast mijn ervaring als commissaris op voordracht van de medezeggenschap en als HR Directeur in diverse internationale ondernemingen, waaronder die actief zijn op het gebied van farmacie en medische voeding. 

Waarom hebt u ja gezegd: wat trekt u aan in deze functie?

De vertaalslag die ik als commissaris maak van de Nederlandse corporate governance ‘best practices’ in een nieuwe Raad van Commissarissen die past in de structuur van een ‘global’ concern.

Hebt u een due diligence uitgevoerd, alvorens de functie te aanvaarden en waaruit bestond deze?

Natuurlijk. Deze bestond onder andere uit een reeks gesprekken voorafgaand aan mijn benoeming met het Europese en Nederlandse executive management en met de leden van de Ondernemingsraad (ik ben namelijk door hen voorgedragen).

Hoe hebt u zich ingewerkt?

Mijn inwerkprogramma loopt gelijk op met het meteen meedraaien in de RvC.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de organisatie waarop u toezicht gaat houden en welke rol kan de RvC daarbij spelen?

De farmaceutische industrie – het ontwikkelen en vermarkten van medicijnen – staat voortdurend in de spotlights. Dit betekent voor organisaties dat ze voortdurend het oog op de toekomst moeten houden, zo ook Astellas. Ik hoop als commissaris samen met mijn collega’s in de RvC niet alleen naar het reilen en zeilen van ‘vandaag’ te kijken, maar vooral naar de lange termijn.

Hoe past de nieuwe toezichtfunctie in de rest van uw portefeuille of bij uw hoofdfunctie?

Naadloos. Enerzijds, omdat ik opnieuw op voordracht van de medezeggenschap dicht betrokken ben bij een onderneming en anderzijds, omdat ik mijn internationale ervaring in de farmaceutische en medische voedingsindustrie kan inzetten.

Hoe ‘Irrgang-proof’ is uw portefeuille: hoe gaat u om met het maximum van vijf commissariaten bij grote rechtspersonen?

Iedere commissaris/toezichthouder moet het overzicht voorhanden hebben met daarin zijn/haar commissariaten en de bijbehorende Wbt-punten. Dat staat bij mij up-to-date in Excel. 

Hoeveel tijd bent u in totaal kwijt aan uw toezichtportefeuille?

Lastig om aan te geven, omdat mijn tijdsbesteding afhangt van een groot aantal factoren die te maken heeft met de fase waarin de organisaties zich in bevinden. Als ik toch een indicatie moet geven, denk dan aan circa acht dagen per maand. Gemiddeld dan.

Wat moet u op het gebied van commissariaat of governance van het hart?

'Ik hoop dat we het in Nederland niet zover laten komen dat we individuele commissarissen eenmaal per zoveel jaar gaan accrediteren. Beter is om ervoor te zorgen dat we het met elkaar de normaalste zaak vinden dat commissarissen/toezichthouders zich blijvend scholen. Als er dan toch een accreditatiebehoefte is bij regelgevers, accrediteer dan de opleidingsinstituten. Dan houd je de verantwoordelijkheden waar ze moeten zijn – commissarissen die hun eigen ontwikkeling moeten bewaken en bureaus die moeten zorgen dat hun opleidingen ‘up to standards’ zijn.'