Verzekerd van commissariaat

Mutaties

Niek Hoek wordt na zijn afscheid als ceo van Delta Lloyd president-commissaris van Arcadis.  

De bekendmaking van Hoeks benoeming bij het ingenieursbureau volgde kort op het nieuws van zijn onverwachte en vervroegde pensionering als topman van Delta Lloyd. Daar zal hij uiterlijk voor de aandeelhoudersvergadering van mei 2015 terugtreden. Zodra Hoek afscheid van de verzekeraar heeft genomen, neemt hij het voorzitterschap op zich van de raad van commissarissen van Arcadis, als opvolger van Rijnhard van Tets. Omdat Van Tets eerder aftreedt als president-commissaris dan Hoek aantreedt, is oud-Stork cfo Maarten Schönfeld benoemd tot interim-president-commissaris bij Arcadis. Na interim-ceo’s krijgen we nu dus ook al interim-(president-)commissarissen.

Nieuwe klus voor Van den Boom

Ook Intergamma (het moederbedrijf van DIY-ketens Karwei en Gamma) krijgt een nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen: Leon van den Boom. Hij is verder commissaris bij Jumbo Groep en FD Mediagroep. Van den Boom volgt oud-Unilevertopman  Antony Burgmans op, die sinds 2010 de positie van voorzitter bekleedde. Burgmans zou zijn commissariaat bij Intergamma opgeven, omdat hij volgens de Wet Bestuur en Toezicht meer dan vijf toezichtposities bij grote rechtspersonen bekleedt (waarbij voorzitterschappen dubbel tellen) en daarmee overboarded is.  

Hans naar HAL

Kennelijk heeft Hans Wijers daar nog geen last van. De oud-AkzoNobel-topman wordt commissaris bij investeringsmaatschappij HAL, als opvolger van Andrew Land, de Canadese oud-bestuursvoorzitters van handelshuis Hagemeyer. Wijers is ook al commissaris bij Shell (deputy chairman), Heineken en Ajax (bij beide voorzitter) en non-executive bij GlaxoSmithKline.  

‘Giro’ naar bank

Verder zwaait ING de laatste overheidscommissaris uit, in de persoon van Tineke Bahlmann. Nu de staatssteun bijna is afgewikkeld, is er geen reden meer voor een vooruitgeschoven post van de overheid in de raad van commissarissen. Naast Bahlmann stappen ook oud-DSM-topman Peter Elverding en oud-ING België-bestuursvoorzitter Luc Vandewalle op. De Belgische vertegenwoordiging in de raad wordt voortgezet met de voordracht van Eric Boyer de la Giroday als nieuw lid van de raad van commissarissen. Boyer de la Giroday is chairman en non-executive bestuurder bij ING België, na verschillende fucnties te hebben vervuld voor de bank tot aan zijn pensionering in 2011. Dat ‘giro’ in zijn naam moet ook een pre geweest zijn.  

Breakaway

Ook bij Eneco heeft een ‘breakaway’ van commissarissen plaats:  John Lintjer, Kees van Dongen en Joop Drechsel nemen afscheid als toezichthouders van het energiebedrijf. Maar is er alweer een nieuw peertje ingedraaid:  inmiddels hebben de aandeelhouders Marco Keim, ceo van Aegon Nederland, benoemd tot commissaris. Keim is daarnaast voorzitter van het Verbond van Verzekeraars en lid van de raad van commissarissen van de Unirobe Meeús Groep. 

Commissarissen in beweging

Tot slot is Jeu Bielders (71) per 1 januari 2014 aangesteld als voorzitter van de raad van commissarissen van zorggroep Beweging 3.0., als opvolger van Gideon Alewijnse. Bielders was al vicevoorzitter van de raad. Deze werd verder versterkt  met Minke van Steenis, manager business transformatie bij Philips.