'Voor lastige Rotterdamse klussen is er altijd Jos' (FD 04-07-2019)

Afgelopen week verscheen een mooi artikel over Jos van der Vegt, één van onze adviseurs, in het FD. 

Voor lastige Rotterdamse klussen is er altijd Jos

Hij is Mister Ahoy, dat hij voor miljoenen verder wil ontwikkelen. Jos van der Vegt is ook nauw betrokken bij het nieuwe stadion van Feyenoord. En dan lonkt ook nog Songfestival.

Het is nog maar zeven weken geleden dat Duncan Laurence triomfeerde in Tel Aviv, maar het Eurovisie Songfestival 2020 houdt Rotterdam al in zijn greep. Op het stadhuis en bij concert- en sporttempel Ahoy zetten ze alles op alles om dit grote evenement - 220 miljoen kijkers wereldwijd - in de wacht te slepen. Wie Ahoy zegt, zegt ook Jos van der Vegt. De Rotterdammer, geboren en opgegroeid in tuindorp Vreewijk, was vijftien jaar lang directeur van dit evenementenbedrijf. Hij was verantwoordelijk voor de renovatie van het complex en trok het gerenommeerde North Sea Jazz Festival van Den Haag naar de Maasstad.

Bekroning

Sinds 2011 zit hij weliswaar niet meer in de dagelijkse leiding, maar zijn betrokkenheid bij Ahoy is nog groot als grootaandeelhouder en president-commissaris. Daar komt bij dat Van der Vegt miljoenen euro's wil steken in de verdere ontwikkeling van Ahoy. Dat werd vorige week duidelijk in een rechtszaak die de vorig jaar vertrokken directeur Peter van der Veer had aangespannen tegen zijn medeaandeelhouders.

Het binnenhalen van het grootste live-tv evenement ter wereld zou voor muziekliefhebber Van der Vegt een bekroning zijn. Als student economische sociologie kwam hij in de ban van het organiseren van evenementen. In een radio-interview met RTV Rijnmond in 2015 vertelde hij enthousiast over zijn bijbaan begin jaren 70 als organisator van muziekconcerten in het katholieke cultuurcentrum Spes Bona. 'Kayak, Solution, dat soort bandjes. Het regelen en organiseren vond ik leuk.'

Onderscheidend

Zelf zegt de 66-jarige Van der Vegt 'geen enkele bemoeienis te hebben' met de pogingen het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam te halen. 'Daar is een heel team voor.' Maar in zakelijke kringen wordt dat niet serieus genomen. Volgens Dick van Well, die samen met Van der Vegt commissaris was bij voetbalclub Feyenoord, liet de Ahoy-veteraan al doorschemeren dat hij er mee bezig was 'toen Duncan Laurence bij de bookmakers op nummer één kwam te staan'.

In Rotterdam wordt Van der Vegt, die tot zijn dertigste grote moeite had met spreken in het openbaar, met zijn grote netwerk en ervaring in het organiseren van evenementen beschouwd als de man die het verschil kan maken tegenover de concurrerende steden Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht.

Rotterdamse drie-eenheid

Bovendien, als er een moeilijke klus is te doen in Rotterdam, duikt Van der Vegt geregeld op. Het is de rode draad door zijn zakelijke carrière, die zich grotendeels heeft afgespeeld bij de drie-eenheid van sport en entertainment waaraan Rotterdam mede zijn identiteit ontleent. Daartoe behoort niet alleen Ahoy, maar ook Stadion Feijenoord en voetbalclub Feyenoord.

En wat is er prestigieuzer dan het binnenhalen van het Songfestival? Het mediacircus rond het ruim zestig jaar oude Eurovisie Songfestival zet Rotterdam en Ahoy mondiaal op de kaart. Het evenement biedt bovendien 'glitter & glamour' in het probleemgebied Rotterdam-Zuid, waar Van der Vegt naar eigen zeggen zijn jeugdjaren in betrekkelijke armoede doorbracht. De komst van het songfestival zou bovendien niet slecht zijn voor de waarde van zijn aandelen.

Doorzettingsvermogen

Aan de zijlijn toekijken ligt niet in de aard van Van der Vegt. Zijn vader gaf hem 'doorzettingsvermogen en ambitie' mee. Die klom na de oorlog op van loopjongen zonder opleiding tot directeur van de Rotterdamse scheepsreparatiewerf Keller.

De voormalig directeur van Ahoy mag dan tegenwoordig achter de schermen werken, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. 'Hij heeft ondernemersgeest en gaat uitdagingen niet uit de weg', aldus Van Well, voormalig baas van bouwer Dura Vermeer.

Steun in bange dagen

Uitdagingen zijn er voldoende op zijn pad gekomen. In de jaren negentig leidde hij als directeur van De Kuip de broodnodige renovatie van de voetbaltempel. Dat Van der Vegt daar in 1991 — hij was op dat moment gemeentesecretaris van de toenmalige gemeente Oostflakkee, wat als Rotterdammer voelde als een emigratie — terechtkwam had hij trouwens aan zijn vader te danken. 'Hij gaf mij een uit de krant gescheurde personeelsadvertentie waarin een algemeen directeur van Stadion Feijenoord gevraagd', aldus Van der Vegt in 2008 in het FD.

In 2007 moest hij aan de bak als commissaris bij voetbalclub Feyenoord, dat destijds in een diepe sportieve en financiële crisis verkeerde. Een functie met een groot afbreukrisico, want succes kan afhangen van een schot binnen- of buitenkant paal. 'Het interesseerde hem niet hoe ze over hem dachten', herinnert Van Well zich. 'Sterk punt van hem is verder dat hij een strategie ook kan uitvoeren.' En zwakke punten? 'Dat hij een eindeloos geduld heeft en aardig blijft.' 

Goed aan de Coolsingel

Door zijn prestaties in de afgelopen 23 jaar en zijn ambtelijke jonge jaren ligt hij goed bij de politiek aan de Coolsingel. Voormalig wethouder Wim van Sluis beaamt dit: 'Hij heeft goede contacten bij de gemeente.' Vorig jaar bleek dat nog eens, toen Van der Vegt door Leefbaar Rotterdam werd gevraagd als een van de twee informateurs voor de vorming van een nieuwe college aan de Coolsingel. Dat de politiek een ondernemer te hulp roept is een redelijk unicum. Ook ter linkerzijde van de politiek klinken er positieve geluiden over het optreden van Van der Vegt en zijn mede-informateur, hoogleraar Derk Loorbach. Stephan Leewis, gemeenteraadslid voor GroenLinks: 'Het was een superingewikkelde opdracht. Ze hebben dat op een doorwrochte manier gedaan.'

Opnieuw het stadion

De commissarissen van Stadion Feijenoord hebben eind vorig jaar opnieuw een beroep gedaan op Van der Vegt, die in december toetrad tot de raad van commissarissen. Stadion Feijenoord staat voor de zware en gevoelige klus om de bouwplannen voor een nieuw Feyenoord-stadion tot een goed einde te brengen. 'Voor ons is de politiek enorm belangrijk', klinkt het in de bestuurlijke wandelgangen van Stadion Feijenoord. 'En Van der Vegt heeft een uitstekende reputatie aan de Coolsingel.' Een kemmerk dat ook Ahoy momenteel goed van pas komt.

De gemeenteraad neemt uiterlijk 9 juli een besluit neemt over de kandidatuur van Rotterdam voor het Songfestival.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in FD en is hier digitaal te lezen. 

Auteursrecht is voorbehouden aan Het Financieele Dagblad. Auteur Pieter Lalkens