Driehoekspel in de polder. De werking van het versterkt aanbevelingsrecht
Webinar: Driehoekspel in de polder - Een onderzoek naar de werking van het versterkt aanbevelingsrecht. Met Ludwig Hoeksema en Olaf Smits van Waesberghe.
Tijdens dit webinar gaan we dieper in op het onderzoek wat tijdens het jaarcongres van de Alliantie Medezeggenschap en Governance is gepresenteerd door onderzoeker Ludwig Hoeksema. Wat nemen we mee uit het onderzoek?
Achtergrond
Een ogenschijnlijke kleine, onbetekenende verandering in de structuurregeling in 2002 heeft ervoor gezorgd dat in de laatste twee decennia zich een aantal belangwekkende ontwikkelingen in de Nederlandse bestuurskamers heeft voorgedaan. We refereren aan de discussie over diversiteit en inclusie en dan in het bijzonder als het gaat om gender. Zonder het voordrachtsrecht was het aantal vrouwen in toezichtrollen ongetwijfeld veel later op het huidige niveau gekomen. Het veel later ingevoerde ‘verplicht vrouwenquotum’ kwam eigenlijk pas na lange druk begin 2022 tot stand.
Met ‘vallen en opstaan’ is door de bovengenoemde verandering in de structuurwet de dialoog tussen stakeholders bestuur-intern toezichtmedezeggenschap goed op gang gekomen. Minder vanuit de Wet op de ondernemingsraden (WOR), maar meer door het serieus nemen van ondernemingsraden (or’s) bij de voordrachtsprocedure om ‘hun’ commissaris(sen) te benoemen. Hierdoor moesten alle partijen op inhoud van profiel, procedure en benoeming een nieuwe aanpak dan voor die tijd gebruikelijk was, overeenkomen. En kon de samenwerking op dit punt ook de opmaat zijn voor een verdiepende dialoog.