Leergang Waardegedreven Leiderschap

Nieuw leiderschap vraagt om een nieuwe leergang. NR biedt deze unieke leergang aan voor leiders die de tijd willen nemen om te reflecteren op de ervaringen, opgedaan tijdens de crisis. Elke crisis is tenslotte ook een kans, want niet zelden het begin van een nieuw tijdperk. Wat vertelt deze crisis ons over de tijd waarin we leven, over de waardenpatronen en de mogelijke ontwikkelingen daarin? Waarvoor waren we ziende blind, wat zegt dat ons en welke nieuwe werkelijkheid opent zich in onze ogen? Luidt ook deze crisis een nieuw tijdperk in? Wat is onze eigen rol in het benutten van deze unieke situatie? En - misschien wel het allerbelangrijkste - hoe en wat kunnen we persoonlijk bijdragen aan deze nieuwe toekomst?

Moreel leiderschap & personal performance

De leergang richt zich op de essentie van transformationeel leiderschap. Of u nu bestuurder, toezichthouder, directeur of professional bent, het gaat om de persoon van de leider zelf. Van welke betekenis kan ik zijn in het radarwerk van onze samenleving? Dit vraagt zelfkennis, wijsheid, een goed ontwikkeld persoonlijk moreel kompas (waartoe ben ik op aarde) en ‘kwaliteit van karakter’. Het persoonlijk, waardegedreven leiderschap staat centraal. U brengt een week door met mensen die voor dezelfde soort vraagstukken en uitdagingen staan. Mensen die hun functie – toezichthouder, bestuurder in de private, publieke of semi- publieke sector – primair invulling willen geven vanuit persoonlijke waarden en het eigen moreel kompas.

Het dagprogramma bestaat uit een bijzondere combinatie van ontspanning & inspanning, verbeelding & verdieping en scherpte & stilte. Kwalitatief hoogstaande gastsprekers en moderatoren zijn uw gidsen. U investeert via deze leergang op duurzame wijze in uw moreel leiderschap en personal performance.

Programma - vijfdaagse retraite in Normandië

Deze retraite biedt een gevarieerd pakket aan activiteiten en werkvormen, waarbij verdieping, verstilling en verwondering wordt afgewisseld met fysieke activiteit, cultureel-historische excursies en sociale interactie. Met inspirerende sprekers, zintuiglijke ervaringen en filosofische verkenningen. U doet een stap naar binnen, om daarna verrijkt en versterkt stappen naar buiten te kunnen zetten.

Het programma bevat opeenvolgende onderdelen die variëren van een half tot maximaal twee uur, afgewisseld met zelfreflectie in kleine kring. We dineren gezamenlijk, de avonden zijn vrij of benutten we voor een cultureel evenement of een ontspannen gesprek. Bekijk het uitgebreide programma in de brochure (deze kunt u downloaden via de knop rechts in het scherm).

Uiteraard houden wij de corona-ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en als de RIVM richtlijnen daarom vragen, verplaatsen wij de opleiding qua locatie of datum.

Locatie - een plek vol betekenis

In het indrukwekkende Le Nouveau Port in Normandië overnacht u in een weldadige privékamer die van alle gemakken is voorzien. De intieme bibliotheek is de uitvalsbasis voor alle activiteiten. En omdat buitenlucht loutert, is er alle gelegenheid voor fietstochten en wandelingen over het strand, langs meren, door bossen en verlaten landschappen.

Data

De leergang Waardegedreven Leiderschap vindt plaats van maandagavond 4 april tot en met vrijdagmiddag 8 april 2022 plus een terugkomdag in Zeeland.

Docenten

  • Prof. dr. An Verlinde, criminologe, antropologe en sociaal psychologe, voormalig lid van de Pontificale Raad voor Gezondheidszorg aan het Vaticaan, hoogleraar Leuven.
  • Dr. Jan Willem Brinkman, voormalig generaal en crisisbestuurder in ziekenhuizen. In 2006 promoveerde hij bij de Universiteit van Tilburg op een proefschrift met als titel: ‘Dynamiek en onzekerheid als kans’, waarin hij ingaat op de menselijke behoefte aan zingeving en ruimte voor creativiteit in organisaties.
  • Prof. dr. ir. Mieke Boon, hoogleraar Filosofie van wetenschap in praktijk aan de Universiteit Twente en doet onder andere onderzoek naar de filosofie achter technologie en de rol van creativiteit bij het creëren van kennis en wetenschap
  • Mardjan Seighali, groeide op in Iran en is in 1990 voor het toenmalige regime gevlucht. Zij is directeur-bestuurder van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, commissaris bij wooncorporatie De Alliantie en lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens. In 2019 ontving zij de prestigieuze Comeniusprijs.
  • Ruben van Zwieten, predikant en oprichter van De Nieuwe Poort, huizen voor ontmoeting en inspiratie door Europa. Eveneens oprichter van The New University, waar leiderschapsprogramma's voor leven en werk worden ontwikkeld. Verkozen als Young European Leader klas 2019: 40 mensen onder de 40 jaar.
  • Prof. dr. Thomas Quartier, monnik in de Abdij Keizersberg in Leuven en hoogleraar theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Kerndocenten en moderatoren

  • Marianne Luyer, CMC, bestuursadviseur governance en toezichthouder (CNV, Exodus, Steenkampfonds). Haar expertise is sturen en toezicht houden op cultuur en gedrag, boardroomdynamics  (ethiek) en waardegedreven leiderschap en toezicht. Ze is een veelgevraagd spreker, docent en moderator.
  • Drs. Johan Bouwmeester, veranderkundige en toezichthouder (De Meerpaal). Hij begeleidt teams en organisaties in ontwikkelingstrajecten en leiderschapsprogramma’s en is voorts docent en moderator bij AOG, het European Leadership Platform en The New University (De Nieuwe Poort).

Investering

Wij bieden deze leergang aan voor € 6.500,- exclusief btw, inclusief cursusmateriaal, onze toolkits, excursies, toegang tot de Governance Kennisbank, overnachtingen en alle maaltijden tijdens de retraite in Normandië en de terugkomdag.

Betaalt u (een deel van) uw opleiding zelf? Dan kunt u de kosten voor de opleiding voor uw (toekomstige) beroep in veel gevallen als aftrekpost opgeven bij uw belastingaangifte.

Doorgaans kunt u deze opleiding (deels) opvoeren voor de PE-punten die u als commissaris jaarlijks dient te halen. Vraag ons naar de mogelijkheden en nodige documentatie voor uw specifieke beroepsgroep.

De data en prijzen op de website zijn leidend en gelden boven eventuele eerdergenoemde data en prijzen in drukwerk en e-mail.

Meer informatie en aanmelden

U kunt contact opnemen via opleidingen@nrgovernance.nl of 070-324 3091 voor vragen en nadere informatie. 

Direct aanmelden

Organisatie

Deze leergang is een samenwerkingsverband tussen NR, OnTheGood en De Nieuwe Poort

NR zet zich in voor vernieuwing in het toezichthoudersvak. NR faciliteert het gesprek rondom actuele thema’s op het gebied van toezicht en bestuur, om zo te komen tot nieuwe inzichten en connecties en energie. Daarnaast helpt NR individuele professionals hun netwerk te verbreden en verder te komen in het eigen netwerk.

Marianne Luyer en Johan Bouwmeester van OnTheGood, zijn de kerndocenten en moderatoren van de leergang. Zij leiden en begeleiden de verschillende onderdelen en staan borg voor de inhoudelijke en procesmatige kwaliteit van het programma.

Ruben van Zwieten, predikant en oprichter van De Nieuwe Poort, is gedurende het gehele programma onze gastheer, en gast-spreker in een onderdeel van het programma. Daarnaast zet hij zijn reflecterende en bezielende kwaliteit graag in tijdens de excursies en avonduren.

Meld je aan

-