EY

Sustainability

Commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven denken verschillend over de verantwoordelijkheid voor verduurzaming en ESG. Sommige commissarissen missen gevoel van urgentie in de boardroom en pleiten voor meer veranderingsbereidheid, tempo en ambitie. Anderen zijn behoudender, vragen meer tijd en willen zich niet vastleggen op duurzaamheidsdoelstellingen, uit angst voor aansprakelijkheid, zo kwam naar voren tijdens acht rondetafeldiscussies van EY met in totaal circa 80 toezichthouders van beursgenoteerde bedrijven. Jong toezichttalent stelt zich activistischer op dan de gevestigde generatie.

1700 Nederlandse ondernemingen dienen duurzaamheidsinformatie op te nemen

Corporate Sustainability (CSRD) breidt de reikwijdte van de verantwoordelijkheden van de auditcommissie met betrekking tot duurzaamheidsverslaggeving en de onderliggende risicomanagement- en interne-controlesystemen aanzienlijk uit, concluderen governance-experts Auke de Bos en Martijn de Jong van EY. ‘Als commissaris en lid van de auditcommissie is het belangrijk om vast te stellen of de organisaties waar u toezicht houdt voldoende duurzaam bezig zijn en of zij klaar zijn en kunnen opschalen voor de nieuwe rapportageverplichtingen en bijbehorende assurance.’

Dubbelinterview

Zorgbestuurder Fenna Eefting in gesprek met hoogleraar Wim Huisman, onder leiding van Martin Buitenhuis, senior manager EY Board Governance.
 

Drie nieuwe rollen voor family-governance

Machiel Gosschalk, manager family business Next Gen bij EY, vergelijkt toezicht bij familiebedrijven als het hebben van een vriendin, of getrouwd zijn. ‘Ga je een relatie voor de lange of korte termijn aan?’ Ook pleit hij voor drie nieuwe vormen van governance bij familiebedrijven: ownership governance, family governance en corporate governance.