Witwassen en nog meer Ajax

On Board
Toezicht in het nieuws

FNV stapt uit commissie Corporate Governance

Vakbond FNV stapt uit de Monitoring Commissie Corporate Governance Code, omdat ze ontevreden is over de rol van werkgeverskoepel VNO-NCW en VEUO (die de belangen van beursgenoteerde bedrijven behartigt).

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Deze commissie had een bijdrage kúnnen leveren aan deugdelijk en duurzaam bestuur en aan medezeggenschap voor werknemers. Maar is verworden tot een vehikel dat is gericht op onbegrensde zelfregulering, het tevredenstellen van aandeelhouders en op winstmaximalisatie. Noch voor toekomstgericht besturen noch voor de mensen die die winsten mogelijk maken is een wezenlijke rol weggelegd. Dat is even treurig als kortzichtig en daarom trekken we ons terug als medeoprichter.’

De vakbond ziet door de opstelling van de werkgevers onvoldoende mogelijkheden om zijn rol als vertegenwoordiger van de werknemers nog naar behoren uit te voeren. Jong: ‘We zitten daar niet voor het witwassen en legitimeren van slechte medezeggenschap, dan kunnen we als bond onze tijd beter gebruiken.’ De lijst met grieven is lang. Zo steekt het de FNV dat de werkgevers op het laatste moment de benoeming van een nieuwe commissie tegenhielden en de totstandkoming van de zogenaamde Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) traineerden.

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) vindt het ‘spijtig’ dat FNV uit de commissie is gestapt die toeziet op goed bestuur bij beursgenoteerde ondernemingen. Die stap was ‘voor iedereen een verrassing’, aldus de bewindsman tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer.

Beljaarts vindt het ‘juist mooi’ dat het bedrijfsleven en de vakbeweging in Nederland samen optrekken op dit belangrijke dossier. Hij vindt het ‘in ieders belang’ dat de partijen met elkaar in gesprek blijven en wil graag van FNV horen wat precies de reden was om van tafel te lopen.

Twee jaar later geleden rapporteerde de laatste Monitoring Commissie Corporate Governance Code haar bevindingen (november 2022). Nadat een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken de noodzaak van een nieuwe commissie uitwees, is deze nog steeds niet geïnstalleerd. Wel verscheen er eind 2023 een advertentie voor een nieuwe voorzitter.

Bronnen: FNV, Welingelichte Kringen/ANP

Doorleef AI, ook als bestuurder

‘Alleen door AI dagelijks te gebruiken kunnen bestuurders de nodige stappen zetten om zich voor te bereiden op de fundamentele veranderingen die AI zal brengen in onze samenleving, economie en persoonlijke levens. Het is zinloos om over AI te praten als je het niet op een individueel niveau doorvoelt, ook als bestuurder. Het is niet te vergelijken met andere technologische ontwikkelingen.’ Internetondernemer Alexander Klöpping (Binnenlands Bestuur).

PO-Raad werkt aan aanscherping bestuurscode

Leden van de PO-Raad krijgen op de Algemene Ledenvergadering van 14 november een verenigingsafspraak voorgelegd gericht op aanscherping van de Code Goed Bestuur. In juni 2025 wordt deze vervolgens vastgelegd als lidmaatschapsvoorwaarde. Extern onderzoek moet in de tussentijd uitwijzen hoever de aanscherping kan gaan zonder dat de kwaliteit van bestuur en toezicht in de sector onder druk komt te staan.

De afspraak die voorligt maakt het gebruik van de voorbeeld-integriteitscode voor leden van de PO-Raad verplicht als minimale basis voor de eigen integriteitscode. Momenteel wordt deze doorgesproken tijdens de regiobijeenkomsten die voorafgaand aan de ALV in het hele land worden gehouden. Onderdeel van de aanscherping is dat expliciet wordt uitgesloten dat bestuurders en intern toezichthouders zakelijke belangen hebben bij onderwijsadviesbureaus die voor dezelfde sector werken. In uitzonderlijke situaties kan daar tijdelijk van worden afgeweken.

(Bron: PO Raad)

Witwassen

Het Openbaar Ministerie beslist voor het einde van het jaar of voormalig ING-topman Ralph Hamers strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn rol in de witwasaffaire bij de bank.

De procedure was aangespannen door Sobi, de stichting van financieel activist Pieter Lakeman, die wil dat Hamers al voor 1 november strafrechtelijk wordt vervolgd. ING schikte weliswaar in 2018 voor €775 mln in de witwaszaak, maar volgens Lakeman speelde Hamers daarin ook een rol.

(Bron: FD)

Raad van Commissarissen Ajax

Cees van Oevelen en Georgette Schlick hebben zelf aangegeven dat ze weggaan, maar dat doen ze pas als er opvolgers zijn', aldus Telegraaf verslaggever Mike Verweij. 'Dan is het heel gek dat zij over hun graf heen gaan regeren en zelf naar opvolgers willen zoeken. Ze zoeken vriendjes, die namens hen een vinger in de pap kunnen houden, uit.’

Ze zijn uitgekomen bij Jeroen Hoencamp, vervolgt Verweij, tot 1 mei van dit jaar CEO van Vodafone/Ziggo. Deze man was tegen de contractverlenging van Ziggo als hoofdsponsor van Ajax, maar hij wil nu toch heel graag commissaris worden. De manier waarop dit gebeurt, is krankzinnig.'

(Bron: Telegraaf)

Meer Ajax…

Financieel directeur Susan Lenderink, die haar afscheid bij de club heeft aangekondigd, gaf Mislintat groen licht voor diens spookrit, maar krijgt eveneens een bonus: van 150 duizend euro.

De raad van commissarissen stelde vast dat de doelstellingen op het gebied van finance voor de managementbonus zijn behaald. ‘Daarnaast ziet deze bonus ook voor haar toe op realisatie van (lange termijn) doelstellingen voor Ajax-breed beleid.’ Rvc-voorzitter Michael van Praag kreeg een vergoeding van 35 duizend euro, commissaris Leo van Wijk van 25 duizend euro. Wat opvalt, is dat Ajax de waarde van de selectie, waarvan technisch directeur Alex Kroes een groot deel niet aan de straatstenen wist te slijten, nog altijd op 144 miljoen euro taxeert.