Leergang Curaçao

leergang 'Governance doe je samen' (Curaçao) voor commissarissen en bestuurders

Onze state of the art leergang bieden wij u aan, specifiek samengesteld voor het Caribisch deel van het Koninkrijk in Curaçao.

Een commissariaat of functie als toezichthouder is een verantwoordelijke rol en een verrijkende ervaring. Steeds belangrijker worden de verantwoordelijkheid van de commissaris, het samenspel tussen de RvC-leden onderling en met de bestuurder en daarmee ook de betrokkenheid van commissarissen. Aansprakelijkheden worden ook zwaarder. Drijvers hiervoor zijn globalisering in een ‘Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous World’ (de VUCA wereld).

 

Ontwikkelingen kennen geen grenzen dus ook het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt hierdoor geraakt en daarmee commissarissen en bestuurders. Om u te ondersteunen in de toenemende complexiteit van uw rol en verantwoordelijkheden hebben ARCAS Partners (www.arcaspartners.com) in Willemstad en NR (nrgovernance.nl) in Den Haag (NL) de handen ineengeslagen. 

Doelgroep: Commissarissen, bestuurders en bestuurssecretarissen, eigenaren van (familie) bedrijven en nieuw talent voor toezicht

Programma: Sprekers, on-site en online, cases, persoonlijkheidstest en intervisie

Prijs: US$ 5,750 exclusief O.B.

Locatie: ‘Curaçao Marriott Beach Resort’, John F. Kennedy Boulevard, Willemstad

Doelgroep

Deze leergang is een stimulans voor iedereen die zich wil verdiepen en bekwamen in Good Governance.
Het is een uitdagende stap in de persoonlijke carrière, zeker voor:

 • Commissarissen en bestuurders – Zowel zittende commissarissen en bestuurders als professionals die op het punt staan een commissariaat te aanvaarden.
 • Bestuurssecretarissen – Bestuurssecretarissen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met een raad van commissarissen, een raad van toezicht en een raad van bestuur.
 • Ondernemers en eigenaren van (familie) bedrijven zonder RvC – Veel bedrijven komen in een fase waarin een RvC gewenst is of wordt voorgeschreven. Voor deze ondernemers en eigenaren biedt dit programma een bijzonder brede en inzichtelijke oriëntatie wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een raad van commissarissen dan wel een raad van advies.
 • Nieuw talent voor toezicht – De rol van commissaris kan voor de aankomende generatie een interessante toevoeging of volgende stap zijn in de loopbaan. De leergang “Governance doe je samen” is dé manier om een goed beeld te krijgen wat het betekent om commissaris te worden en te zijn of er in de praktijk mee te maken te krijgen.

» Op basis van de aanmeldingen streven wij een diverse groep deelnemers na.

Programma

De Leergang ‘Governance doe je samen’ informeert, verdiept en daagt uit.
We belichten alle aspecten van Good Governance. We geven inzicht in de rol van de raad van commissarissen als orgaan, de dynamiek binnen die raad, de samenwerking met bestuurders (intern) en met de externe toezichthouder (regulators).

De leergang bestaat op hoofdlijnen uit tien modules verdeeld over vijf dagen:

 1. Introductie Good Governance
 2. Wet- & regelgeving en governance codes
 3. Rollen & verantwoordelijkheden van de RvC
 4. Finance & risico-management
 5. Een jaar uit het leven van een commissaris
 6. Strategieontwikkeling & informatievoorziening
 7. Competenties & kunst van het vragen stellen
 8. Boardroom Dynamics & kijken naar kunst
 9. Toezicht in bijzondere situaties
 10. Digitalisering

Iedere dag beslaat twee dagdelen, ’s ochtends van 08:30 – 12:00 uur en ’s middags van 13:00 – 16:00 uur.

In een groep van maximaal 20 deelnemers worden inhoudelijke kennis, ervaringen uit de praktijk, vaardigheden, een korte onderzoeksopdracht en individuele persoonlijkheidstesten gedeeld en uitgewisseld. Bij bepaalde modules zal er worden gewerkt in kleinere subgroepen.

Sprekers, docenten & trainers

Onze sprekers, docenten en trainers zijn afkomstig uit zowel Curaçao als Nederland. Het zijn ervaren commissarissen, toezichthouders, directieleden en/of specialisten op specifieke terreinen die zich met ambitie en enthousiasme inzetten voor de professionalisering van het commissariaat.

Aan het programma zullen onder anderen deelnemen:

 • Dr. Erwin Arkenbout, Vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten, bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
 • Mr. Huib Bartels, onder meer Directeur Van Ede & Partners Den Haag, Coördinator NR Academy, Lid Stichting Madurodam en voorzitter Stichting Madurodam Kinderfonds
 • Dr. Lizzy Doorewaard CBM, onder meer Vicevoorzitter RvT Nederlandse Publieke Omroep, Voorzitter a.i. RvT Register Certified Board Member
 • Mevrouw Annelies de Groot Kooijman, onder meer Voorzitter RvC Danone Baby and Medical Nutrition Nederland B.V., Vicevoorzitter RvC Astellas Pharma Europe B.V., Adviseur Nationaal Register
 • Mr. Karel Frielink, onder meer partner BZSE Attorneys at Law, Voorzitter RvC Bonaire Holding Maatschappij N.V., Lid RvC Water- en Energiebedrijf Bonaire N.V.
 • Prof. Dr. Frank Kunneman, onder meer Partner VanEps Kunneman VanDoorne, Hoogleraar Burgerlijk Recht en Corporate Governance Universiteit Curaçao, Lid RvC Maduro & Curiel’s Bank N.V., Founding Father van het Themis Institute for Governance & Leadership
 • Tirzo Martha, Nederlandse beeldhouwer en performance kunstenaar
 • Drs. Georgette Richardson RA, algemeen directeur bij Arcas Partners
 • Mr. Clemens van Slingerland, onder meer HR Director EMEA Hunter Douglas, Lid RvC Bankiva/Plukon Food Group, Lid RvC Oasen Drinkwater
 • Mr. Ronald Teuthof RE, CISA, Partner BR1GHT Europe
 • Mr. Gijsbert Turkenburg RA, onder meer partner Big Four audit firm
 • Mr. Farouk de Windt CISA, Oprichter & CEO bij ARCAS Partners en Bestuurslid Institute of Internal Auditors

Samen zorgen deze sprekers, docenten en trainers voor een unieke mix van kennis en ervaring. Voor een zo interessant en actueel mogelijk programma zal een beperkt aantal modules real time online worden ingeleid.

Informatie & Inschrijving

Voor meer informatie en het volledig programma verwijzen wij u naar de websites van ARCAS Partners www.arcaspartners.com en NR.
Heeft u vragen dan kunt u deze e-mailen naar academy@arcaspartners.com. Dan wordt contact met u opgenomen.
U kunt zich inschrijven door een e-mail te sturen met uw cv, pasfoto en contactgegevens naar academy@arcaspartners.com.