NR Governance Kennisbank

Een openbare schat aan informatie

Alles wat er op het gebied van governance toe doet, verzamelen we in de NR Governance Kennisbank: observaties, onderzoek, boekbesprekingen, checklists en best practices. De Kennisbank is zo rijk en breed omdat we deze niet alleen vullen. Partners waaronder Berenschot, Custom Management, EY, Van Doorne, GITP, NVTZ en PwC, delen hun kennis op het gebied van corporate governance, wetgeving & jurisprudentie, finance & accounting, risicomanagement, cultuur & gedrag, management en leiderschap.

De NR Governance Kennisbank is sectoroverschrijdend en online vrij toegankelijk voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs.

'Durf als rvt ook ja te zeggen tegen kansen'

Marije Lely.
Toezichtfunctie: lid raad van toezicht Reinier de Graaf ziekenhuis met portefeuille innovatie en digitalisering.
'Het ziekenhuis heeft mij benaderd vanwege mijn ervaring in digitale transformatie, waarbij het mij niet enkel over digitalisering en innovatie an sich gaat, maar ook over hoe je verandering binnen een organisatie kunt mobiliseren en realiseren. Ook in de zorg gaat het niet alleen om digitalisering en slimme inzet van scalable innovaties om een versnelling te realiseren, maar ook over het creëren van de mindset, cultuur en adoptiebereidheid bij medewerkers en patiënten.'

Op weg naar 2025: governance in beweging

De discussie over het stakeholdermodel of Rijnlands model zal in 2025 steeds meer momentum krijgen. Commissarissen moeten zich rekenschap geven van het veranderende maatschappelijke verwachtingspatroon omtrent hun rol. Dat vraagt om toezicht op evenwichtige belangenbehartiging, vroegtijdig signalen oppikken vanuit de samenleving en openstaan voor alternatieve governancestructuren, stellen Maarten Appels en Tessa van Berchum van Van Doorne.

Congresverslag

De voordrachtscommissaris heeft zich ontwikkeld tot een regisseur, changeagent, stakeholdersteward en hoeder van het Rijnlands perspectief binnen de governancedriehoek, zo kwam naar voren tijdens het jaarcongres van de Alliantie Medezeggenschap & Governance. Al lijkt het ook tijd voor een volgende stap. ‘Álle commissarissen moeten oog hebben voor belangen van stakeholders.’ En: komt er een gedragscode voor ondernemingsraden?

Toezicht op duurzaamheidsrapportage

De publieke sector in Nederland besteedt steeds meer aandacht aan transparantie en verantwoording over duurzaamheid. Onderzoek van PwC laat zien dat organisaties in de publieke sector vooruitgang boeken, maar dat er daarnaast nog veel kansen zijn om met de Europese richtlijn CSRD impact te maken.

Best practice

Wanneer is het beter om nee te zeggen tegen een commissariaat? Michel Frequin, vennoot Custom Management Interim Directeuren, benoemt de valkuilen en dilemma’s voor kandidaat-commissarissen. Een eerlijke afweging voor het al of niet aanvaarden van toezichtfuncties kan zowel de commissaris als de organisatie een hoop ellende besparen.

Webinarverslag

‘Aandacht voor diversiteit en inclusie in organisaties heeft geen zin als er geen organisatiedoelstellingen aan ten grondslag liggen’, stelde Hasib Moukaddim tijdens het NR-webinar over dit thema. Het is dus veel meer dan een hr-vraagstuk. ‘Drenthe en hartje Den Haag zijn echt anders. Diversiteit & inclusie is contextgevoelig.’ En: wat is de rol van toezicht?

Governance Radar

Is de Corporate Governance Code een betuttelend beginseldocument, of een lichtend baken voor maatschappelijk ingebed ondernemingsbestuur? Drie opdrachten voor Rob van Wingerden, als beoogd voorzitter van de nieuw te vormen Monitoring Commissie.

Public governance

Raden van toezicht bij zelfstandige bestuursorganen vervullen een bufferfunctie tussen minister en zbo-bestuur. Ze hebben zicht op de dagelijkse bedrijfsvoering en kunnen kritischer vragen stellen, zonder de schijn van politiek gemotiveerde beïnvloeding. Het is dan ook zinvol om bij (grote) zbo’s een raad van toezicht verplicht te stellen. Een analyse op persoonlijke titel van Cornelis van der Werf.

Column

Hans van der Molen, directievoorzitter Berenschot Groep, ziet brede welvaart als resultante van meerdere inspanningen en bij voorkeur deel van de mindset van een verantwoordelijk leider. En al verschuift het zwaartepunt van de economische welvaart naar het oosten: er valt in Europa en in Nederland nog een wereld te winnen.

On board

Komt de rvc van Ajax met de schrik vrij? En: let op focus in de Corporate Governance Code.

Boekbespreking

In een tijd waarin leiderschap onder een vergrootglas ligt en veranderingen sneller gaan dan ooit, is het bouwen aan vertrouwen de sleutel tot succes. Het nieuwst boek van Oscar David (organisatiepsycholoog en bestuursadviseur): ‘De biografie van vertrouwen’, is een logisch vervolg op zijn eerdere werk over macht. Macht stelt leiders in staat richting te geven, maar vertrouwen zorgt ervoor dat anderen die richting willen volgen. Dit boek is een oproep aan bestuurders om vertrouwen te herstellen waar het kan en te bouwen waar het moet.

Onderzoek

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer staan niet in de top-tien van belangrijkste beleidsthema's van hr-professionals. Bijna de helft van de werkgevers stuurt er niet actief op. Het gros van de organisaties heeft ook niet recentelijk onderzocht of er sprake is van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. De resultaten zijn afkomstig uit het HR-Trendonderzoek van Berenschot onder bijna duizend hr-professionals. Kijkt u als toezichthouder wel eens naar dat thema?

Vooruitblik NVTZ voor 2025

Werkgeverschap, kwaliteit van zorg, medezeggenschap en duurzaamheid. Het zijn de leidende thema’s waarmee de NVTZ (Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn) de komende jaren aan de slag gaat. Ans Verstraeten, directeur NVTZ, neemt ons mee in een korte vooruitblik op de belangrijkste activiteiten in 2025. ‘In het kader van de vooruitgang van het Integraal Zorgakkoord besteden we in 2025 extra aandacht aan de rol van raden van toezicht bij netwerksamenwerking.’

Column

Weten toezichthouders eigenlijk wel hoe er afscheid van vertrekkende medewerkers wordt genomen, vraagt columnist Anthon van der Horst (GITP) zich af, die met deze column overigens zelf ook afscheid neemt. ‘Goede offboarding maakt je een aantrekkelijke werkgever.’

Monitoring Commissie

Oud-BAM-topman Rob van Wingerden is de beoogd voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance (als opvolger van Pauline van der Meer Mohr). De commissie ziet toe op de naleving van de Corporate Governance Code met afspraken voor goed ondernemingsbestuur. Van Wingerden is voormalig bestuursvoorzitter van Koninklijke BAM Groep en momenteel interim-bestuursvoorzitter bij spoor- en bouwbedrijf Strukton.

Governance Radar

In hoger beroep sneuvelde de gerechtelijke uitspraak dat olie- en gasbedrijf Shell de CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderd moest hebben. Wat betekent dit voor commissarissen en toezichthouders van andere bedrijven? En welke rol ligt er voor de nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance?

Casestudie duurzaamheidsrapportage

VDL Groep moet vanaf volgend jaar voldoen aan de CSRD-richtlijn. Het familiebedrijf heeft ervoor gekozen deze verplichting te benaderen als een kans om duurzame waarde te creëren. Ton Wijnen, lid van de groepsdirectie van VDL en Mark Tesselaar van PwC, die VDL ondersteunt in dit proces, delen hun ervaringen: ‘Hiermee leggen we de link naar het doorgeven van het bedrijf aan de volgende generatie.’ Ook voor commissarissen biedt deze casus waardevolle inzichten.

Toezichthouders in het nieuws

Het kabinet is ‘dom bezig’, trainees in de rvt en de toekomst scherp in zicht houden versus strak op de bal spelen.

'Ook zelf een bus besturen hoorde bij de onboarding, gááf!'

Jeanine Helthuis, multi-commissaris.
Nieuwe toezichtfunctie: lid van de rvc van Transdev NL.
'Transdev heeft mij benaderd vanwege mijn langjarige ervaring als commissaris én mijn expertise van openbaar vervoer, opgedaan in de twaalf jaar dat ik commissaris was bij ProRail. Transdev verzorgt busvervoer, ambulancezorg en taxi-on-demand (wmo vervoer).'

Interview

Saskia Kramer volgde in 2016 bij NR Governance de Leergang Board Potentials. Het leverde haar niet veel later een zetel op in de rvc van Haag Wonen, op basis van een voordracht vanuit de huurders. Inmiddels is ze voorzitter van die raad. De Leergang als opmaat naar een toezichtcarrière. ‘De rol vanuit voordracht levert je een mooi beeld op vanuit twee perspectieven: de raad en de huurder. Zo kun je je afwegingen als raad ook beter zichtbaar maken’, aldus Kramer.

Twintig jaar voordrachtsrecht

Ruim twintig jaar geleden kregen ondernemingsraden van structuurvennootschappen via wetgeving het recht om een derde van de leden van de raad van commissarissen voor te dragen voor benoeming. Heeft het bindend voordrachtsrecht – dat als tegenhanger diende van onder meer de coöptatie – gebracht wat het beloofde? ‘Deels zeker’, zegt Olaf Smits van Waesberghe, directeur NR Governance. ‘De input van een stakeholder als de OR is logisch én gewenst geworden. Toch kunnen we – zeker vanuit internationaal perspectief - nog steeds niet zonder het voordrachtsrecht.’

Toezien op transformatie

Governance is het besturen van en het toezicht houden op het verloop van transformaties, stellen Pieter Vos en Cor Calis, auteurs van het NVTZ-whitepaper over governance-innovatie in de zorg. Dat leidt tot een wezenlijk andere taakopdracht voor bestuurders en toezichthouders: de plicht om door democratisering van besluitvorming het maatschappelijk draagvlak onder bestuur en beleid te verstevigen.

Best practice

Veel organisaties worstelen met het operationaliseren en borgen van de CSRD. Welke impact heeft de verplichte duurzaamheidsrapportage op de klankbordrol, de toetsingsrol en de werkgeversrol van toezichthouders? Een analyse van Dennis Robben, directeur Inkoop & Facilitair Management van drinkwaterbedrijf Vitens en aankomend toezichthouder.

‘Onze directeur? Die zien we hier nóóit’

Hoe vaak loop je door de fabriek of frontoffice? Draai je wel eens een dag mee op de afdeling klantenservice? Praat je even gemakkelijk met de productiemedewerker als met het management en de staf? Het zijn vragen die commissarissen vaker aan hun directeur of bestuurder zouden moeten stellen, aldus Leo Epskamp, vennoot van Custom Management Interim Directeuren. ‘Leiders moeten hun oor te luisteren leggen binnen de gehéle organisatie.’

Relevante vragen voor commissarissen

Toezichthouders en commissarissen staan voor een verantwoordelijke taak: het begrijpen en beheersen van de complexe dynamiek van IT en AI. Het vierde online webinar Tomorrow's Boardroom van EY onthulde de cruciale rol die zij spelen in het veiligstellen van complexe digitale vraagstukken van organisaties. Hoe blijven zij in control te midden van deze technologische storm?

VITP-jaarcongres

In de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel eisen belangengroepen steeds nadrukkelijker hun plek op. Gepensioneerden laten zich duidelijker horen, jongeren willen een eigen plek aan tafel, en ook het Verantwoordingsorgaan kan met meerdere monden spreken. Wat betekent dit voor onze governance? Die vraag stond centraal tijdens het VITP Jaarcongres.

Column

Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de effectiviteit van online vergaderen door de raad van commissarissen/toezicht. Anthon van der Horst (GITP), kenner van boardroom dynamics, ziet voor- én nadelen van online vergaderen. ‘Door verplicht online vergaderen tijdens de coronapandemie is het disfunctioneren van een bestuurder te laat aan het licht gekomen.’ Online vergaderen kan als het om informeren en hamerstukken gaat, vindt Van der Horst. ‘Stel jezelf de gewetensvraag: heb ik genoeg voeling als toezichthouder? Ja, dan kan online. Nee, zoek elkaar fysiek op.’

Toezichthouden in zorg en welzijn

Het Ledenfestival van de NVTZ (28 november) heeft dit jaar als thema: Samenspel met de Samenleving. Schaarste aan mensen en middelen vraagt om een andere organisatie en inrichting van zorg en welzijn. Dat zet de samenleving in beweging. Ans Verstraeten, directeur van de NVTZ: ‘We roepen onze leden op de verbinding met de samenleving te maken en de maatschappelijke opgaven bespreekbaar te maken in de bestuurskamer. Door met verschillende betrokken partijen te praten en zonder oordeel naar elkaar te luisteren, kom je samen tot betere oplossingen.’

Blog van PwC’s hoofdeconoom Barbara Baarsma

Het kabinet-Schoof wil werk maken van een productiviteitsagenda, zo staat in het regeerprogramma. De miljoenennota toont volgens PwC's hoofdeconoom Barbara Baarsma echter een andere realiteit: bezuinigingen op onderwijs en onderzoek, geen buffer voor financiële tegenvallers en wispelturig beleid. Ook voor commissarissen een boeiende analyse van de context waarin toezichtorganisaties moeten acteren.

Family governance

Bij familiebedrijven met spreiding in aandeelhouderschap kan een Stichting Administratiekantoor (STAK) helpen bij de scheiding tussen leiding en eigendom en een evenwichtige belangenbehartiging. Daarbij is het vastleggen van afspraken in een familiestatuut cruciaal voor de rolvastheid van de betrokken governancepartijen en het voorkomen van conflicten en stuurloosheid, stelt Peter van den Bent, vennoot van Custom Management Interim Directeuren.

Governance Radar

Het voorstel om de vergoeding van de commissarissen van Triodos Bank met 75% te verhogen werd snel weer ingetrokken na felle kritiek van de aandeelhouders. Bij ABN Amro zei de staat meermalen nee tegen een stijging van de remuneratie van de toezichthouders. De honorering van commissarissen komt steeds meer onder het maatschappelijk vergrootglas te liggen. Als rvc plannen voor verhoging? Houd rekening met de gevoeligheid in de samenleving en zeg zo nodig: ‘Nu even niet.’

Onderzoek

Rijksuniversiteit Groningen voert samen met The Conference Board, Copenhagen Business School (Denemarken) en de Universiteit van Agder (Noorwegen), een grootschalig onderzoek uit naar de effectiviteit van online vergaderingen van raden van commissarissen (rvc's). Uw inzichten als commissaris zijn van onschatbare waarde voor dit onderzoek.

Hoe houd je toezicht op sociale veiligheid?

Toxisch leiderschap is een van de belangrijkste risicofactoren voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Dat vraagt om raden van toezicht die alert zijn op signalen en de moed hebben om het bestuur aan te spreken, stelt Irene Haslinger, directeur van TU Delft Library en aankomend toezichthouder. Over koffiemomentjes, gijzeling door de melder en heilige huisjes.

Whitepaper/boekbespreking

Governance is bij uitstek het vehikel om innovatie in goede banen te leiden. Dat constateren Pieter Vos en Cor Calis in de whitepaper van de NVTZ die over dit onderwerp gaat.

On Board

Doorleef AI, ook als bestuurder. Oud-ING-topman Ralph Hamers nog niet verlost van witwas-aanklacht en toezicht bij Ajax blijft onderwerp in de media.

Sociale veiligheid

Spetterende beloftes…. Geweldige kernwaarden…. Op papier. Sociale veiligheid in de praktijk blijkt vaak toch lastig(er). ESG-rapportages gaan toezichthouders helpen omdat op basis van die bevindingen, meer transparantie zal ontstaan en bestuurders ter verantwoording geroepen kunnen worden over wat er met de mooie beloftes in de dagelijkse praktijk is gedaan, zo ook met betrekking tot sociale veiligheid.

Jan-Renier Swinkels (61), voorzitter rvc Hoogvliet Groep

Hij was ceo van Royal Swinkels (voorheen Bavaria). Nu is hij voltijds commissaris/adviseur. Nou ja, voltijds. Met vijf toezichthoudende functies is hij niet meer dan een dikke week per maand bezig. ‘Van mij mag de Irrgang-norm van vijf punten wel wat ruimer.’ Over onboarden bij de familie, lege schappen en vriendelijk personeel in de supermarkt en ruimte voor ‘kleine ballen’. En over telefoon en toezicht zegt Jan-Renier Swinkels: ‘Ik hoop dat bestuurders me bellen als er iets is.’

Remuneratie

De vergoeding van voorzitters van raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen is vorig jaar gestegen, het meest bij AEX-bedrijven. De verhouding tussen het basissalaris van de ceo en de vergoeding van chairs bleef consistent. Dat blijkt uit het Executive and non-executive remuneration survey 2024 van PwC. Een belangrijke trend is de toenemende integratie van ESG in het beloningsbeleid voor bestuurders.

Werkgeversrol

Productieproblemen oplossen, een crisis managen, of jonge mensen binden en boeien in een krappe arbeidsmarkt: de variatie aan uitdagingen voor 21e-eeuwse ondernemingen vraagt om leiderschap op maat. Hoe kunnen commissarissen in deze dynamiek het juiste type leider benoemen? Paul van Gerwen, vennoot van Custom Management Interim Directeuren, schetst de contouren van leiderschap 2.0: situationeel, dienend en soepel schakelend tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid.

Toezicht op duurzaamheid

Raden van commissarissen moeten toezicht houden op de gewenste balans tussen stakeholderbelangen in de aansturing van zorgorganisaties. Dat vraagt om een brede scope, een stevige discussie over duurzame waardecreatie in de boardroom en een gedegen externe verantwoording, stelt Jantien de Jong, zorgondernemer en aankomend toezichthouder.

Governance Radar

Het kabinet-Schoof wil een asielcrisis uitroepen via een noodingreep: het buiten werking stellen van een deel van de Vreemdelingenwet. Daardoor kan het kabinet meteen strengere asielmaatregelen doorvoeren, zonder dat het parlement zich daar eerst over hoeft te buigen. Dat gebeurt pas achteraf. Het buitenspel zetten van de toezichthouder is nooit een goed idee. Niet in het bedrijfsleven en niet in de politiek.

Over kreeften, (gekookte) kikkers en voorbeeldgedrag

De aandacht voor sociale veiligheid is inmiddels onmisbaar geworden binnen onze samenleving. Het gaat niet alleen om het gevoel van veiligheid dat medewerkers ervaren, ook leiderschap speelt een essentiële rol door passende maatregelen te treffen. Monique van der Meer, organisatiepsycholoog, toezichthouder en changemanager van grote organisatietransities bij Berenschot, geeft haar inzichten over het belang van sociale veiligheid in organisaties. ‘Toezichthouders moeten (mede) zorgen voor een cultuur van openheid en rechtvaardigheid.'

Governance in het nieuws

VOR moet leiden tot gedragsverandering, een op de drie nieuwe bestuurders is vrouw en Lenderink slachtoffer spookrijder.

'Bijdragen aan groei qua impact en vermogen'

Boudewijn de Haan, Managing Director Equity bij Anthos.
Nieuwe bestuursfunctie: penningmeester Dinamo Fonds.
'Ik heb veel ervaring in het beheer van aandelenportefeuilles voor institutionele beleggers. Verantwoord beleggen – duurzaamheid – is een belangrijk thema. Het Dinamo Fonds is een vermogensfonds. Goed financieel beheer is van groot belang om projecten duurzaam te kunnen blijven ondersteunen.'

Verkiezing

De Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) reikt tijdens de maand van de Medezeggenschap (februari 2025) bij de SER in Den Haag de Driehoek 3D Trofee uit. Een prijs voor de organisatie die bij de dialoog tussen toezichthouder, bestuurder en medezeggenschap echt het verschil maakt.

Column

Bestuurders bevinden zich in een complex krachtenveld, omringd door verschillende mensen die hen in zekere mate coachen. Dit kan formeel zijn, zoals met een professionele coach, maar veel vaker gebeurt dit informeel in gesprekken met toezichthouders, collega-bestuurders, vrienden of zelfs de partner thuis. De vraag die hierbij opkomt is: hoe coach je een bestuurder effectief? En wat houdt het coachen van een bestuurder precies in? Anthon van der Horst (GITP) over complexiteit als rode draad.

Onderzoek

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is opgesteld om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Nederlandse Gezondheidszorg in de toekomst te waarborgen. Voorafgaand aan het IZA was er de beweging de Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP), gericht op het voorkomen van (duurdere) zorg, het verplaatsen van zorg naar dichter bij het huis van de patiënt, en het vervangen van zorg door bijvoorbeeld e-health. Mede door dit soort initiatieven worden zorgaanbieders geacht om steeds meer samen te werken, maar tegelijkertijd moeten zij zich houden aan de Mededingingswet, specifiek het kartelverbod, dat gehandhaafd wordt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Webinar Governance Update

Op 3 oktober van 12:00 tot 13:00 uur verzorgt Berenschot in samenwerking met Van Doorne een webinar over sociale veiligheid binnen organisaties, vanuit het perspectief van de toezichthouder, werkgever, en de juridische invalshoek. Sociale veiligheid draait om het creëren van een omgeving waar medewerkers zich veilig voelen om zichzelf te zijn, vrijuit te spreken, en zich beschermd voelen tegen vormen van ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie of discriminatie. Dit is essentieel voor een gezonde werkomgeving en draagt bij aan het welzijn en de productiviteit van medewerkers.

Boekbespreking

De bestuurssecretaris wordt gezien als een diener van het bestuur, hoeder van de organisatie en linking pin tussen de bestuurders en toezichthouders. Het beroep van bestuurssecretaris houdt tegenwoordig echter veel meer in. Het boek De Bestuurssecretaris van Niek Kraan beschrijft wie en wat de bestuurssecretaris anno 2024 is.

Governance Radar

Oud-commissarissen van zeetransportbedrijf Fairstar zijn ook in hoger beroep aansprakelijk gesteld wegens onbehoorlijk toezicht. Wat ging er mis?

Benoemingen

Zie hieronder de commissarissen en toezichthouders die recent zijn benoemd naar aanleiding van een door NR begeleide search of bekijk alle benoemingen.