NR Governance Kennisbank

Een openbare schat aan informatie

Alles wat er op het gebied van governance toe doet, verzamelen we in de NR Governance Kennisbank: observaties, onderzoek, boekbesprekingen, checklists en best practices. De Kennisbank is zo rijk en breed omdat we deze niet alleen vullen. Partners waaronder Berenschot, Custom Management, EY, Van Doorne, GITP, NVTZ en PwC, delen hun kennis op het gebied van corporate governance, wetgeving & jurisprudentie, finance & accounting, risicomanagement, cultuur & gedrag, management en leiderschap.

De NR Governance Kennisbank is sectoroverschrijdend en online vrij toegankelijk voor commissarissen, toezichthouders, bestuurders, ondernemingsraden en hun adviseurs.

Richtlijnen maken codes minder relevant

Als voorzitter van de Corporate Governance Policy Group van Accountancy Europe, zal Auke de Bos (EY) zich regelmatig ‘in en rondom Brussel’ begeven. Om gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen over governance gerelateerde onderwerpen die de accountant in Europees perspectief raken. En dat is al snel zo. Auke de Bos: ‘Steeds meer governance is in richtlijnen vastgelegd en dus vragen bestuurders en commissarissen ons eerder om advies.’ Voor de governance codes is volgens De Bos meer een rol weggelegd voor ‘de zachte kant (mores)’.

On board

Scheidend Boskalis-topman Peter Berdowski schuift door naar het voorzitterschap van de raad van commissarissen van het baggerconcern. Verstandig? En wie volgt Klaas Knot op als president van De Nederlandsche Bank?

Governance radar

In deze Trumpiaanse tijden zijn aandeelhouderswaarde en winstmaximalisatie terug van weggeweest. Juist nu moeten commissarissen in de beste Rijnlandse traditie pal staan voor het duurzaamheids- en diversiteitsbeleid van hun toezichtorganisaties.

Best practice

De overeenkomsten tussen het golfspel en (interim-)leiderschap: een flinke dosis ambitie, een uitgekiende strategie, een passende risicobereidheid, overtuigingskracht, samenspel, integriteit, hard werken én een beetje geluk, aldus Harald de Graaf, vennoot van Custom Management Interim Directeuren. Ook voor commissarissen ligt er een belangrijke rol op het corporate golfveld.

Column

Henk ten Voorde is nieuwe columnist voor Governance Update. In deze eerste column gaat hij onder meer in op de toegevoegde waarde van meer dynamische betrokkenheid als toezichthouder. Hij verkent de relatie tussen intrinsieke motivatie en verantwoordelijkheid in de boardroom en het toezichthouden. ‘Bij indringende beslismomenten moet je jezelf de gewetensvraag stellen: voor wie of wat doe ik dit precies.’ En ook: ‘Toezichthouders die gedreven worden door een innerlijk kompas, kiezen ervoor om verder te kijken dan louter procedures, cycli of regels.’

Boekrecensie

Complexe maatschappelijke problemen leiden tot ongemak. Grote transitieplannen (energie, landbouw, wonen) met dito ambities brengen de oplossing nauwelijks dichterbij. Hans Vermaak pleit in zijn nieuwe boek voor ‘de logica van de lappendeken’. 

Over brede welvaart en vrouwelijke wijsheid

In de nieuwe reeks ‘In gesprek over leiderschap’ wisselt directievoorzitter Hans van der Molen van Berenschot van gedachten met prof. dr. Annet de Lange, hoogleraar Duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt aan de Open Universiteit. Een open dialoog over de professionele en persoonlijke kanten van leiderschap.

Toezicht in zorg en welzijn

Deze tijd van transitie vraagt om een mix van ervaring, bespiegeling, plannenmakers, ideeënbedenkers én critici in rvt’s, stelt Petri Ykema-Weinen. De NVTZ-vicevoorzitter over lef tonen, de verbreding naar niet-financiële thema’s als duurzaamheid en digitalisering en het belang van regionale samenwerking. ‘Houd niet vast aan het oude.’

Goed ondernemingsbestuur

In een veranderende wereld moet de Corporate Governance Code fungeren als anker, stelt Hugo Reumkens van Van Doorne. Pleidooi voor een terugkeer naar de fundamentele principes: bevorderen van goed bestuur en effectief toezicht, niet elke maatschappelijke trend omarmen en een deskundige en onafhankelijke Monitoring Commissie, vrij van politieke invloeden.

Compliance

Het Competitiveness Compass moet Europa concurrerender maken door versterking van het ondernemersklimaat. Welke implicaties heeft de ambitieuze wetgevingsagenda van de Europese Commissie voor bedrijven? En welke vragen kunnen commissarissen daarover stellen? PwC schetst de eisen voor de naleving van de nieuwe regels én de te benutten kansen.

Duurzaamheid

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft belangrijke implicaties voor de rol, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van de raad van commissarissen. Hoe kan ESG worden geïntegreerd in de governance en de strategie van de onderneming? En met welke eventuele wijzigingen van de Europese richtlijnen in het aangekondigde ‘Omnibus’-voorstel moet rekening worden gehouden? Een analyse van duurzaamheidsexperts Annelies van Tongeren en Linda Thonen van PwC Legal Business Solutions.

'Ondernemers ondersteunen in een veranderende wereld'

Heske Groenendaal, ondernemer in de maakindustrie, actief in glas-metaal-constructies.
Nieuwe toezichtfunctie: commissaris bij de Van Spaendonck groep en Stichting Mr. Dr. B.J.M. van Spaendonck.
'Ik heb volmondig ja gezegd tegen de rol van commissaris bij Van Spaendonck, omdat hun missie naadloos aansluit bij mijn passie voor innovatie, ondernemerschap en praktische oplossingen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Wat me vooral aanspreekt, is dat Van Spaendonck ondernemers niet alleen ondersteunt met kennis en advies, maar ook met softwareoplossingen die bedrijfsprocessen, zoals hr, efficiënter maken. Die combinatie van strategie en technologie is precies wat bedrijven nodig hebben om toekomstbestendig te blijven.'

Eigendomsstructuur

Bij steward ownership staan niet de aandeelhouders, maar de missie van het bedrijf en de stakeholders centraal. Harald de Graaf, vennoot van Custom Management Interim Directeuren, schetst de voordelen, maar ook de uitdagingen van deze nieuwe eigendomsvorm én de rol van commissarissen daarbij.

Intergenerationele governance

Young professionals kunnen bestuurders en commissarissen ondersteunen bij het bouwen van toekomstbestendige organisaties. Zittende boards moeten leren luisteren naar jong talent, de belangen van millennials en generatie Z meenemen in de besluitvorming en jonge medewerkers bijstaan in het versterken van hun (mentale) weerbaarheid, zo kwam naar voren tijdens het EY Next Gen Round Tables Event. Een bijdrage van André Wijnsma en Saskia van der Zande van EY Nederland.

Interview

Door onbekendheid en ongemak maken nog te weinig ondernemingsraden gebruik van het recht om een derde van de leden van de raad van commissarissen voor te dragen voor benoeming. CNV-voorzitter Piet Fortuin pleit voor professionalisering en governance-innovaties als een or-code, een werknemerscommissie in rvc’s en een jaarlijks evaluatiegesprek tussen de drie raden. ‘Volwassen medezeggenschap vereist volwassen verhoudingen binnen de governancedriehoek.’

Best practice

Veel toezichthouders in zorg en welzijn worstelen met het structureel agenderen van innovatie. De recente themabijeenkomst Toezicht op innovatie leverde vijf concrete handvatten op, schetst Emma Verweij van de NVTZ. Dit biedt ook relevante inzichten voor toezichthouders in andere sectoren.

Column

Toezicht houden is uitdagender dan ooit. Commissarissen en toezichthouders opereren in een complexe omgeving die voortdurend en radicaal verandert. Duurzaamheid, diversiteit, inclusie, geopolitieke spanningen en de opkomst van de anti-woke-beweging veranderen niet alleen het speelveld, maar ook de verwachtingen. Hugo Reumkens van Van Doorne over de vraag: Hoe blijf je effectief als toezichthouder in een wereld waarin niets zeker is?

Toezicht in het nieuws

Voetbalfilm versus governancefilm, Van der Valk-commissaris opgestapt en Franse bestuurder rukt op bij Nederlandse beursfondsen. Plus: oud-SHV-topman en multicommissaris Jeroen Drost over de dynamiek in de bestuurskamer.

Podcast

De toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg staan onder druk. Hoe kunnen we de taken en rolverdeling aanpassen om beter aan deze waarden te voldoen, vooral gezien de toenemende discrepantie tussen zorgcapaciteit en zorgvraag in Nederland? In de nieuwste aflevering van De Vooruitgang aan Tafel, een podcast van Berenschot, bespreekt Frank Kromer de toekomst van het Nederlandse zorgstelsel.

Boekrecensie/interview

In Rebel Rebel beschrijft Geert Van Mol de parallellen tussen het schrijven, componeren en uitvoeren van muziek, en die van het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van een goede digitale strategie. Europa is volgens Van Mol op weg het oude Rome te worden. Een natie in verval. ‘Bedrijven digitaliseren onvoldoende en nemen levensbedreigende risico’s.’ Een boodschap die ook commissarissen ter harte moeten nemen. Acht popsongs en acht antwoorden, in een interview met de auteur.

Voorzitter Corporate Governance Policy Group

EY-partner Auke de Bos is benoemd tot voorzitter van de Corporate Governance Policy Group van Accountancy Europe.

Voorzitterschap rvc/rvt vraagt nieuwe kwaliteiten

De tijd dat een voorzitter van de rvc of rvt de ‘grote leider’ was, is voorbij. Hiërarchie en ‘laat mij maar, dan komt het wel goed’, maakt plaats voor een voorzitter als luisterende en ruimte gevende teamplayer. ‘Maar wel iemand die nog altijd de visie neerzet en richting geeft’, stelt Marianne Luyer, business development partner NR. Ze zegt in dit interview ook: ‘Rvc’s en rvt’s zijn te vaak nog veel te tevreden met zichzelf. Over stukken praten is gemakzucht, terwijl denkkracht wordt gevraagd.’

'Durf als rvt ook ja te zeggen tegen kansen'

Marije Lely.
Toezichtfunctie: lid raad van toezicht Reinier de Graaf ziekenhuis met portefeuille innovatie en digitalisering.
'Het ziekenhuis heeft mij benaderd vanwege mijn ervaring in digitale transformatie, waarbij het mij niet enkel over digitalisering en innovatie an sich gaat, maar ook over hoe je verandering binnen een organisatie kunt mobiliseren en realiseren. Ook in de zorg gaat het niet alleen om digitalisering en slimme inzet van scalable innovaties om een versnelling te realiseren, maar ook over het creëren van de mindset, cultuur en adoptiebereidheid bij medewerkers en patiënten.'

Op weg naar 2025: governance in beweging

De discussie over het stakeholdermodel of Rijnlands model zal in 2025 steeds meer momentum krijgen. Commissarissen moeten zich rekenschap geven van het veranderende maatschappelijke verwachtingspatroon omtrent hun rol. Dat vraagt om toezicht op evenwichtige belangenbehartiging, vroegtijdig signalen oppikken vanuit de samenleving en openstaan voor alternatieve governancestructuren, stellen Maarten Appels en Tessa van Berchum van Van Doorne.

Congresverslag

De voordrachtscommissaris heeft zich ontwikkeld tot een regisseur, changeagent, stakeholdersteward en hoeder van het Rijnlands perspectief binnen de governancedriehoek, zo kwam naar voren tijdens het jaarcongres van de Alliantie Medezeggenschap & Governance. Al lijkt het ook tijd voor een volgende stap. ‘Álle commissarissen moeten oog hebben voor belangen van stakeholders.’ En: komt er een gedragscode voor ondernemingsraden?

Toezicht op duurzaamheidsrapportage

De publieke sector in Nederland besteedt steeds meer aandacht aan transparantie en verantwoording over duurzaamheid. Onderzoek van PwC laat zien dat organisaties in de publieke sector vooruitgang boeken, maar dat er daarnaast nog veel kansen zijn om met de Europese richtlijn CSRD impact te maken.

Best practice

Wanneer is het beter om nee te zeggen tegen een commissariaat? Michel Frequin, vennoot Custom Management Interim Directeuren, benoemt de valkuilen en dilemma’s voor kandidaat-commissarissen. Een eerlijke afweging voor het al of niet aanvaarden van toezichtfuncties kan zowel de commissaris als de organisatie een hoop ellende besparen.

Webinarverslag

‘Aandacht voor diversiteit en inclusie in organisaties heeft geen zin als er geen organisatiedoelstellingen aan ten grondslag liggen’, stelde Hasib Moukaddim tijdens het NR-webinar over dit thema. Het is dus veel meer dan een hr-vraagstuk. ‘Drenthe en hartje Den Haag zijn echt anders. Diversiteit & inclusie is contextgevoelig.’ En: wat is de rol van toezicht?

Governance Radar

Is de Corporate Governance Code een betuttelend beginseldocument, of een lichtend baken voor maatschappelijk ingebed ondernemingsbestuur? Drie opdrachten voor Rob van Wingerden, als beoogd voorzitter van de nieuw te vormen Monitoring Commissie.

Public governance

Raden van toezicht bij zelfstandige bestuursorganen vervullen een bufferfunctie tussen minister en zbo-bestuur. Ze hebben zicht op de dagelijkse bedrijfsvoering en kunnen kritischer vragen stellen, zonder de schijn van politiek gemotiveerde beïnvloeding. Het is dan ook zinvol om bij (grote) zbo’s een raad van toezicht verplicht te stellen. Een analyse op persoonlijke titel van Cornelis van der Werf.

Column

Hans van der Molen, directievoorzitter Berenschot Groep, ziet brede welvaart als resultante van meerdere inspanningen en bij voorkeur deel van de mindset van een verantwoordelijk leider. En al verschuift het zwaartepunt van de economische welvaart naar het oosten: er valt in Europa en in Nederland nog een wereld te winnen.

On board

Komt de rvc van Ajax met de schrik vrij? En: let op focus in de Corporate Governance Code.

Boekbespreking

In een tijd waarin leiderschap onder een vergrootglas ligt en veranderingen sneller gaan dan ooit, is het bouwen aan vertrouwen de sleutel tot succes. Het nieuwst boek van Oscar David (organisatiepsycholoog en bestuursadviseur): ‘De biografie van vertrouwen’, is een logisch vervolg op zijn eerdere werk over macht. Macht stelt leiders in staat richting te geven, maar vertrouwen zorgt ervoor dat anderen die richting willen volgen. Dit boek is een oproep aan bestuurders om vertrouwen te herstellen waar het kan en te bouwen waar het moet.

Onderzoek

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer staan niet in de top-tien van belangrijkste beleidsthema's van hr-professionals. Bijna de helft van de werkgevers stuurt er niet actief op. Het gros van de organisaties heeft ook niet recentelijk onderzocht of er sprake is van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. De resultaten zijn afkomstig uit het HR-Trendonderzoek van Berenschot onder bijna duizend hr-professionals. Kijkt u als toezichthouder wel eens naar dat thema?

Vooruitblik NVTZ voor 2025

Werkgeverschap, kwaliteit van zorg, medezeggenschap en duurzaamheid. Het zijn de leidende thema’s waarmee de NVTZ (Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn) de komende jaren aan de slag gaat. Ans Verstraeten, directeur NVTZ, neemt ons mee in een korte vooruitblik op de belangrijkste activiteiten in 2025. ‘In het kader van de vooruitgang van het Integraal Zorgakkoord besteden we in 2025 extra aandacht aan de rol van raden van toezicht bij netwerksamenwerking.’

Column

Weten toezichthouders eigenlijk wel hoe er afscheid van vertrekkende medewerkers wordt genomen, vraagt columnist Anthon van der Horst (GITP) zich af, die met deze column overigens zelf ook afscheid neemt. ‘Goede offboarding maakt je een aantrekkelijke werkgever.’

Monitoring Commissie

Oud-BAM-topman Rob van Wingerden is de beoogd voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance (als opvolger van Pauline van der Meer Mohr). De commissie ziet toe op de naleving van de Corporate Governance Code met afspraken voor goed ondernemingsbestuur. Van Wingerden is voormalig bestuursvoorzitter van Koninklijke BAM Groep en momenteel interim-bestuursvoorzitter bij spoor- en bouwbedrijf Strukton.

Governance Radar

In hoger beroep sneuvelde de gerechtelijke uitspraak dat olie- en gasbedrijf Shell de CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderd moest hebben. Wat betekent dit voor commissarissen en toezichthouders van andere bedrijven? En welke rol ligt er voor de nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance?

Casestudie duurzaamheidsrapportage

VDL Groep moet vanaf volgend jaar voldoen aan de CSRD-richtlijn. Het familiebedrijf heeft ervoor gekozen deze verplichting te benaderen als een kans om duurzame waarde te creëren. Ton Wijnen, lid van de groepsdirectie van VDL en Mark Tesselaar van PwC, die VDL ondersteunt in dit proces, delen hun ervaringen: ‘Hiermee leggen we de link naar het doorgeven van het bedrijf aan de volgende generatie.’ Ook voor commissarissen biedt deze casus waardevolle inzichten.

Toezichthouders in het nieuws

Het kabinet is ‘dom bezig’, trainees in de rvt en de toekomst scherp in zicht houden versus strak op de bal spelen.

'Ook zelf een bus besturen hoorde bij de onboarding, gááf!'

Jeanine Helthuis, multi-commissaris.
Nieuwe toezichtfunctie: lid van de rvc van Transdev NL.
'Transdev heeft mij benaderd vanwege mijn langjarige ervaring als commissaris én mijn expertise van openbaar vervoer, opgedaan in de twaalf jaar dat ik commissaris was bij ProRail. Transdev verzorgt busvervoer, ambulancezorg en taxi-on-demand (wmo vervoer).'

Interview

Saskia Kramer volgde in 2016 bij NR Governance de Leergang Board Potentials. Het leverde haar niet veel later een zetel op in de rvc van Haag Wonen, op basis van een voordracht vanuit de huurders. Inmiddels is ze voorzitter van die raad. De Leergang als opmaat naar een toezichtcarrière. ‘De rol vanuit voordracht levert je een mooi beeld op vanuit twee perspectieven: de raad en de huurder. Zo kun je je afwegingen als raad ook beter zichtbaar maken’, aldus Kramer.

Twintig jaar voordrachtsrecht

Ruim twintig jaar geleden kregen ondernemingsraden van structuurvennootschappen via wetgeving het recht om een derde van de leden van de raad van commissarissen voor te dragen voor benoeming. Heeft het bindend voordrachtsrecht – dat als tegenhanger diende van onder meer de coöptatie – gebracht wat het beloofde? ‘Deels zeker’, zegt Olaf Smits van Waesberghe, directeur NR Governance. ‘De input van een stakeholder als de OR is logisch én gewenst geworden. Toch kunnen we – zeker vanuit internationaal perspectief - nog steeds niet zonder het voordrachtsrecht.’

Toezien op transformatie

Governance is het besturen van en het toezicht houden op het verloop van transformaties, stellen Pieter Vos en Cor Calis, auteurs van het NVTZ-whitepaper over governance-innovatie in de zorg. Dat leidt tot een wezenlijk andere taakopdracht voor bestuurders en toezichthouders: de plicht om door democratisering van besluitvorming het maatschappelijk draagvlak onder bestuur en beleid te verstevigen.

Best practice

Veel organisaties worstelen met het operationaliseren en borgen van de CSRD. Welke impact heeft de verplichte duurzaamheidsrapportage op de klankbordrol, de toetsingsrol en de werkgeversrol van toezichthouders? Een analyse van Dennis Robben, directeur Inkoop & Facilitair Management van drinkwaterbedrijf Vitens en aankomend toezichthouder.

‘Onze directeur? Die zien we hier nóóit’

Hoe vaak loop je door de fabriek of frontoffice? Draai je wel eens een dag mee op de afdeling klantenservice? Praat je even gemakkelijk met de productiemedewerker als met het management en de staf? Het zijn vragen die commissarissen vaker aan hun directeur of bestuurder zouden moeten stellen, aldus Leo Epskamp, vennoot van Custom Management Interim Directeuren. ‘Leiders moeten hun oor te luisteren leggen binnen de gehéle organisatie.’

Relevante vragen voor commissarissen

Toezichthouders en commissarissen staan voor een verantwoordelijke taak: het begrijpen en beheersen van de complexe dynamiek van IT en AI. Het vierde online webinar Tomorrow's Boardroom van EY onthulde de cruciale rol die zij spelen in het veiligstellen van complexe digitale vraagstukken van organisaties. Hoe blijven zij in control te midden van deze technologische storm?

VITP-jaarcongres

In de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel eisen belangengroepen steeds nadrukkelijker hun plek op. Gepensioneerden laten zich duidelijker horen, jongeren willen een eigen plek aan tafel, en ook het Verantwoordingsorgaan kan met meerdere monden spreken. Wat betekent dit voor onze governance? Die vraag stond centraal tijdens het VITP Jaarcongres.

Column

Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de effectiviteit van online vergaderen door de raad van commissarissen/toezicht. Anthon van der Horst (GITP), kenner van boardroom dynamics, ziet voor- én nadelen van online vergaderen. ‘Door verplicht online vergaderen tijdens de coronapandemie is het disfunctioneren van een bestuurder te laat aan het licht gekomen.’ Online vergaderen kan als het om informeren en hamerstukken gaat, vindt Van der Horst. ‘Stel jezelf de gewetensvraag: heb ik genoeg voeling als toezichthouder? Ja, dan kan online. Nee, zoek elkaar fysiek op.’

Toezichthouden in zorg en welzijn

Het Ledenfestival van de NVTZ (28 november) heeft dit jaar als thema: Samenspel met de Samenleving. Schaarste aan mensen en middelen vraagt om een andere organisatie en inrichting van zorg en welzijn. Dat zet de samenleving in beweging. Ans Verstraeten, directeur van de NVTZ: ‘We roepen onze leden op de verbinding met de samenleving te maken en de maatschappelijke opgaven bespreekbaar te maken in de bestuurskamer. Door met verschillende betrokken partijen te praten en zonder oordeel naar elkaar te luisteren, kom je samen tot betere oplossingen.’

Benoemingen

Zie hieronder de commissarissen en toezichthouders die recent zijn benoemd naar aanleiding van een door NR begeleide search of bekijk alle benoemingen.