Waardegedreven Leiderschap

Nieuw leiderschap vraagt om een nieuw programma. NR biedt dit unieke programma aan voor leiders die de tijd willen nemen om te reflecteren op de ervaringen, opgedaan tijdens de crisis. Elke crisis is tenslotte ook een kans, want niet zelden het begin van een nieuw tijdperk. Wat vertelt deze crisis ons over de tijd waarin we leven, over de waardenpatronen en de mogelijke ontwikkelingen daarin? Waarvoor waren we ziende blind, wat zegt dat ons en welke nieuwe werkelijkheid opent zich in onze ogen? Luidt ook deze crisis een nieuw tijdperk in? Wat is onze eigen rol in het benutten van deze unieke situatie? En - misschien wel het allerbelangrijkste - hoe en wat kunnen we persoonlijk bijdragen aan deze nieuwe toekomst? Het programma Waardegedreven Leiderschap gaat in op deze en andere vragen.

Moreel leiderschap & personal performance

Het programma Waardegedreven Leiderschap richt zich op de essentie van waardegedreven leiderschap. Of je nu bestuurder, toezichthouder, directeur of professional bent, het gaat om jouzelf als leider. Van welke betekenis kan jij zijn in het radarwerk van onze samenleving? Dit vraagt zelfkennis, wijsheid, een goed ontwikkeld persoonlijk kompas en moed. Het persoonlijk, waardegedreven leiderschap staat centraal. Je brengt een week door met mensen die voor dezelfde soort vraagstukken en uitdagingen staan. Mensen die hun functie als toezichthouder, bestuurder in de private, publieke of semi- publieke sector, primair invulling willen geven vanuit persoonlijke waarden en het eigen kompas.

Het dagprogramma bestaat uit een bijzondere combinatie van ontspanning & inspanning, verbeelding & verdieping en scherpte & stilte. Kwalitatief hoogstaande gastsprekers en moderatoren zijn je gidsen. Je investeert via dit programma op duurzame wijze in je adaptief leiderschap en personal performance.

Data

Voor 2025 zijn nog geen data gepland.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op via 070-324 3091 of via het contactformulier rechts.

Programma - vijfdaagse retraite

Deze retraite biedt een gevarieerd pakket aan activiteiten en werkvormen, waarbij verdieping, verstilling en verwondering wordt afgewisseld met fysieke activiteit, cultureel-historische excursies en sociale interactie. Met inspirerende sprekers, zintuiglijke ervaringen en filosofische verkenningen. Je doet een stap naar binnen, om daarna verrijkt en versterkt stappen naar buiten te kunnen zetten.

Het programma bevat onderdelen die variëren van een half tot maximaal twee uur, afgewisseld met zelfreflectie in kleine kring. We dineren gezamenlijk, de avonden zijn vrij of benutten we voor een cultureel evenement of een ontspannen gesprek. Bekijk het uitgebreide programma in de brochure (deze kun je downloaden via de knop rechts in het scherm).

Nieuwe perspectieven leren zien en waarderen op een bijzondere plek. Geweldige ervaring. Monique van Doorn, voormalig directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland

Locatie - een plek vol betekenis

In het hotel in Ieper overnacht je in een weldadige privékamer die van alle gemakken is voorzien. Het hotel is de uitvalsbasis voor alle activiteiten. En omdat buitenlucht loutert, is er alle gelegenheid voor (stilte-) wandelingen door de bossen en verlaten landschappen. Meerdere excursies naar middeleeuwse kerken en andere gebouwen, musea, zijn inbegrepen, alsook het bijwonen van het (dagelijkse) ritueel van de Last Post.

Stad Ieper
De historische stad Ieper

Tot onze kerndocenten behoren o.a.:

  • Dr. Jan Willem Brinkman, voormalig generaal-majoor en commandant van een multinationale NAVO luchtlandingsdivisie en crisisbestuurder in ziekenhuizen. In 2006 promoveerde hij bij de Universiteit van Tilburg op een proefschrift met als titel: ‘Dynamiek en onzekerheid als kans’, waarin hij ingaat op de menselijke behoefte aan zingeving en ruimte voor creativiteit in organisaties.
  • Drs. Joris Capenberghs, is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij beweegt zich – als wandelaar, auteur, vertaler en tentoonstellingscurator – op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Vele jaren was hij als docent verbonden aan verschillende hogescholen en universiteiten. Hij was curator van verschillende spraakmakende tentoonstellingen. Van 2008 tot 2017 was hij als stafmedewerker verbonden aan vzw Waerbeke, de sociaal-culturele beweging die werkt rond stilte, rust en ruimte. Op dit moment is hij freelance docent en geeft lezingen en webinars, vooral rond literaire, cultuurhistorische en ecologische thema’s. Op dit moment bereidt Joris een publicatie voor over ‘landschapstaal’ en ‘wandellezen’.
  • Dr. Paul Meijs, filosoof en doceerde sociale en politieke filosofie aan de Universiteit van Nijmegen en aan de Universiteit van Tilburg van 1980 tot 2019. Zijn expertise is het denken over de samenleving in historisch perspectief, met name over vraagstukken aangaande de verhouding tussen politiek, economie en ethiek, die tussen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid en die tussen individu, gemeenschap en staat. Hij is met name gespecialiseerd in het verband tussen de praktijk van macht en moraliteit.
  • Prof. dr. Thomas Quartier, monnik in de Abdij Keizersberg in Leuven en hoogleraar theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de KU Leuven. Thomas was Theoloog des Vaderlands 2021/2022 en is ambassadeur van de theologie in Nederland. 
  • Drs. Colet van der Ven, werkte tijdens en na haar studie orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht in de hulpverlening. O.a. in India en Haïti met terminale patiënten, in Parijs met prostituees en in Amsterdam met jeugddelinquenten en drugsverslaafden. In 1985 maakte ze de omslag naar de journalistiek. Zij presenteerde voor radio en televisie en maakte interviews en reportages voor landelijke dag- en weekbladen en filosofieprogramma’s voor De Nieuwe Liefde, centrum voor debat, bezinning en poëzie. Daarnaast was ze voorzitter van Onfile, de associatie voor gevluchte journalisten en is ze lid van het liturgisch team van de Dominicusgemeente in Amsterdam. Ze publiceerde een tiental boeken. In 2017-2018 studeerde ze integratieve psychotherapie aan De Nederlandse Academie. Sinds 2018 heeft ze een eigen therapeutische praktijk aan huis.
  • Prof. dr. An Verlinde, criminologe, antropologe en sociaal psychologe, voormalig lid van de Pontificale Raad voor Gezondheidszorg aan het Vaticaan, hoogleraar Leuven.

Moderator van het programma:

  • Marianne Luyer, CMC, bestuursadviseur governance en toezichthouder (CNV, Exodus, Steenkampfonds). Haar expertise is sturen en toezicht houden op cultuur en gedrag, boardroomdynamics (ethiek) en waardegedreven leiderschap en toezicht. Ze is een veelgevraagd spreker, docent en moderator. 
     

Organisatie

NR zet zich in voor vernieuwing in het toezichthoudersvak. NR faciliteert het gesprek rondom actuele thema’s op het gebied van toezicht en bestuur, om zo te komen tot nieuwe inzichten en connecties en energie. Daarnaast helpt NR individuele professionals hun netwerk te verbreden en verder te komen in het eigen netwerk.

Marianne Luyer is moderator van het programma. Zij leidt en begeleidt de verschillende onderdelen en staat borg voor de inhoudelijke en procesmatige kwaliteit van het programma.

Investering

Wij bieden dit programma aan voor € 7.550,- exclusief btw, inclusief cursusmateriaal, onze toolkits, excursies, overnachtingen en alle maaltijden tijdens de retraite in Ieper en de terugkomdag.

Doorgaans kun je deze opleiding (deels) opvoeren voor de PE-punten die je als commissaris jaarlijks dient te halen. Vraag ons naar de mogelijkheden en nodige documentatie voor jouw specifieke beroepsgroep.

Algemene Voorwaarden 

De algemene voorwaarden van NR Academy vind je hier.

De data en prijzen op de website zijn leidend en gelden boven eventuele eerdergenoemde data en prijzen in drukwerk en e-mail.