Geschrapte bonussen, voortslepend overnamegevecht en angst voor stakeholders
‘Commissarissen durven vingers niet te branden aan relatiebeheer met stakeholders’
Nederlandse commissarissen zien samenwerking en contact met externe stakeholders niet als een belangrijk deel van hun takenpakket. Dat zegt accountants- en adviesbureau Grant Thornton op basis van zijn jaarlijkse benchmark onder toezichthouders en directieleden van zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde ondernemingen.
Volgens Bart Jonker, partner bij Grant Thornton, durven of willen commissarissen hun vingers niet branden aan relatiebeheer met stakeholders. Dat is volgens hem opmerkelijk, gezien het vijandige overnameklimaat waar Nederlandse bedrijven zich in bevinden. ‘Te lage waarderingen in combinatie met overvloedig aanwezig kapitaal en een lage rente liggen daaraan ten grondslag’, aldus Jonker. ‘Besturen en commissarissen reageren onmiddellijk. Strategieën worden verder verduidelijkt en deels aangepast, beschermingsconstructies worden overwogen en uiterste pogingen worden ondernomen om zo’n overname te voorkomen.’ Een vijandig bod of overnamedreiging is volgens hem een ‘agendabepalende gebeurtenis’ voor de raad van commissarissen en aandacht voor relatiebeheer is volgens hem juist dan belangrijk.
Relatie accountant-commissaris
De onderzoekers, Aalt Klaassen, Dirk-Jaap Klaassen en Herbert Rijken zijn van mening dat Nederland kan leren van andere westerse landen, ten aanzien van de wijze waarop commissarissen hun governancerol opvatten. In het Verenigd Koninkrijk worden commissarissen gestimuleerd open te staan voor contacten met in ieder geval een deel van de stakeholders, bijvoorbeeld grootaandeelhouders. Bart Jonker zegt verder dat ook de relatie accountant-commissaris beter ingevuld moet worden. ‘De dialoog en wederzijdse afstemming van de risicogebieden, met inachtneming van de bedrijfscultuur en “tone at the top”, zijn daar sprekende voorbeelden van. De externe accountant kan instrumenteel zijn voor de commissaris op de gekozen gebieden en andersom wordt de kwaliteit van de accountantscontrole bevorderd door een gedegen samenwerking met de Raad van Commissarissen’, aldus Jonker. (
(Bron: Accountancy Vanmorgen)
===
KNVB zoekt commissarissen
De KNVB wil zo snel mogelijk komen tot een kwalitatieve en professionele personele invulling van de directie en de raad van commissarissen. Op korte termijn worden vijf commissarissen en een algemeen directeur geworven.
De directie en de nieuwe RvC krijgen nadrukkelijk de opdracht mee voor verandering en verbinding. De algemeen directeur wordt daarom nu van buiten de KNVB geworven, heeft kennis van zaken en ervaring in het betaalde voetbal. Er is een selectiecommissie benoemd ten behoeve van de raad van commissarissen en de directeur betaald voetbal. Deze commissie bestaat uit vier personen (John Jaakke/Niek Jan van Kesteren/Edwin Mulder/Toon Gerbrands), ondersteund door een professionele recruiter.
(Bron: Eredivisie.nl)
===
'Geen bonussen meer voor raad van commissarissen Volkswagen'
Volkswagen wil de raad van commissarissen in de toekomst geen bonussen meer betalen. De Duitse automaker wil daarmee de zorgen wegnemen over de hoge bonussen na het dieselschandaal bij het bedrijf.
Een gewone commissaris krijgt voortaan een vaste vergoeding van honderdduizend euro per jaar. Voor de president-commissaris en vicevoorzitter van de raad van toezicht betreffen de vergoedingen respectievelijk vier en twee ton per jaar. Het nieuwe vergoedingssysteem moet vanaf dit jaar ingaan. President-commissaris Hans Dieter Pötsch verklaarde dat de toezichthouders bij Volkswagen vroeger tot de best betaalde topmanagers van Duitsland behoorden, maar dat het oude bonussysteem niet passend meer is. De voormalige president-commissaris van Volkswagen, Ferdinand Piëch, zou in 2014 nog een beloning hebben ontvangen van ruim een miljoen euro. Dat bedrag bestond voor bijna 90 procent uit bonus.
(Bron: Nu.nl)
==
'Raad van commissarissen TMG misleidt beleggers'
De raad van commissarissen van de Telegraaf Media Group (TMG) misleidt bewust beleggers. Dat zegt de advocaat van John de Mol's Talpa in de zaak omtrent de overnamestrijd van het moederbedrijf van De Telegraaf.
De Mol's bedrijf Talpa is met Mediahuis en TMG-grootaandeelhouder familie Van Puijenbroek verwikkeld in een bitter gevecht om de overname van TMG. De top van het mediabedrijf heeft een principeakkoord gesloten met Mediahuis en Van Puijenbroek, ondanks dat Talpa een hoger en naar eigen zeggen 'beter' bod op tafel heeft gelegd. Talpa biedt 6,50 per aandeel, 8 procent meer dan het bod van 6 euro dat Mediahuis en Van Puijenbroek hebben geboden.
Talpa is naar de rechter gestapt omdat Van Puijenbroek eerder gemaakte afspraken zou schenden. Die schrijven de grootaandeelhouder van TMG voor verplicht de aandelen aan te bieden aan de hoogste en kansrijkste bieder. Door toch een principeakkoord te sluiten over een minder bod zouden beleggers zijn misleid. Ook zouden TMG en Mediahuis hebben samengespannen om andere aandeelhouders, zoals Delta Lloyd, voor zich te winnen. Daarbij zouden illegale prijsafspraken zijn gemaakt.
De Mol heeft op dit moment zo'n 26 procent van de aandelen van TMG in bezit. Van Puijenbroek heeft samen met het Belgische Mediahuis, dat in Nederland onder meer NRC Media in handen heeft, al 60 procent van de aandelen van TMG in bezit. Zij zijn niet van plan hun aandeel te verkopen, maar volgens de advocaat van De Mol zou ook het Mediahuis bereid zijn de aandelen van TMG te verkopen als Van Puijenbroek dat verplicht zou moeten doen.
(Bron: BNR)