De lessen van Ladies Only

Column

Vrouwen willen van anderen leren, durven zich kwetsbaar op te stellen en communiceren persoonlijk en herkenbaar over hun inzichten en ervaringen. Dat pleit voor meer diversiteit in de bestuurskamer, aldus Caroline Zegers, partner Global Employer Services van Deloitte over Ladies Only.

Ladies Only

Al jaren organiseert Deloitte executive ontbijtsessies. Bij deze sessies komen bestuurders en commissarissen bijeen om kennis te vergaren over een relevant thema voor de business waarin zij zitten en tegelijkertijd te bouwen aan hun netwerk. Sinds een aantal jaar is er met de Ladies Only-ontbijtsessie een opvallende nieuwe variant bij gekomen. En dat is misschien wel de interessantste en meest productieve sessie van allemaal.

Te veel zenden, te weinig discussie

Zo’n zeven jaar geleden viel ons bij de reguliere ontbijtsessies op dat zo’n 95% van de deelnemers man was. Die verhouding schuift elk jaar een klein beetje in de goede richting, maar de verdeling is nog steeds erg scheef. We merkten bovendien dat vrouwen vaak maar één keer naar zo’n sessie kwamen en het daarna lieten afweten. Toen we hen naar de reden vroegen, bleek dat vrouwelijke deelnemers de thema’s en sprekers vaak interessant vonden, maar dat er tijdens de sessies naar hun smaak te veel ‘gezonden’ werd en te weinig gediscussieerd.

Andere sfeer

Vervolgens besloten we om zo’n ontbijtsessie een keer ‘Ladies Only’ te organiseren. We vonden het belangrijk dat het tijdens de sessies niet zou gaan over diversiteit of het glazen plafond. Het moesten relevante en zakelijke presentaties worden, gevolgd door gedegen inhoudelijke discussies. In die zin verschillen deze sessies ook weinig ten opzichte van de reguliere ontbijtsessies. Maar dat ene verschil – de beperking tot Ladies Only – bleek een grote impact te hebben op de sfeer en de inhoud van de bijeenkomst.

Geen kennis etaleren

Een sessie met alleen vrouwen is onmiskenbaar anders dan een reguliere sessie. De focus is heel erg gericht op het leren van elkaars ervaringen en het stellen en beantwoorden van vragen. Waar mannen tijdens zo’n sessie vaak geneigd zijn om hun expertise te etaleren, blijkt dat vrouwen zich een stuk kwetsbaarder durven op te stellen. En dat komt de inhoudelijke discussies sterk ten goede.

‘We moeten iets doen!’

Het thema van onze laatste bijeenkomst was cybersecurity. Het bleek een thema waarvan vrouwelijke bestuurders en toezichthouders de urgentie meer lijken te voelen dan hun mannelijke collega’s. De ontwikkelingen gaan enorm snel en toch gaven de deelnemers aan dat ze soms moeite hadden om mannen in het bestuur te overtuigen dat er echt iets moet worden gedaan. Een andere memorabele sessie was die waarin Femke Halsema sprak over leiderschap. Vrouwelijke sprekers vertellen vaak een persoonlijk verhaal, waardoor het herkenbaar wordt voor de zaal.

Nu nog even niet

Soms vraagt een enkele man heel voorzichtig of er niet ook een paar mannen bij de Ladies Only-ontbijtsessies kunnen zijn. Een mooi compliment, maar daar gaan we voorlopig nog niet aan beginnen. Pas als de reguliere ontbijtsessies net zo leerzaam worden (doordat ze ook écht gemengd zijn in samenstelling en geventileerde visies), hoeven we geen Ladies Only-sessies meer te organiseren. Dat is ons uiteindelijke doel.

Leren van elkaar

Er valt een mooie parallel te trekken tussen de executive ontbijtsessies en vergaderingen van raden van bestuur en/of raden van commissarissen. Wat me van de Ladies Only-sessies altijd het meest bijblijft, zijn sprekers die zich kwetsbaar durven opstellen en thema’s waar mannen en vrouwen duidelijk anders mee omgaan. En misschien wel de grootste les die ik heb geleerd van het organiseren van de Ladies Only-sessies: de mate waarin je zelf leert van een sessie is sterk afhankelijk van het doel van de andere deelnemers.

‘Domme’ vragen stellen

Daar zit ook een les in voor raden van bestuur en raden van commissarissen. Ook daar kunnen een kwetsbare opstelling en het lef om ‘domme’ vragen te stellen de inhoud van de discussies en de kwaliteit van de besluitvorming sterk ten goede komen. Openheid, luisteren en coöperatief vermogen zijn belangrijk om als bestuurders en commissarissen samen verder te komen in de eigen ontwikkeling en die van de organisatie. De aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen tijdens de executive ontbijtsessies bewijzen dan ook maar weer eens het grote belang van meer diversiteit in de bestuurskamer.

Het Executive Ladies Programma is onderdeel van het Around the Boardroom-programma van Deloitte. De eerstvolgende sessie is in november en heeft als thema: duurzaamheid/circulaire economie. Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor contact met Caroline Zegers

Lees ook het artikel "Tijd voor vrouwelijke commissaris of bestuurder" in deze editie van Governance Update.