On Board

Commissarissen in het nieuws

Hoog en laag springen

Maar mensen met minder bekende achternamen kunnen in de ogen van de voorzitter van de rvc wellicht ook een achtergrond bij Ajax hebben. ‘Ik ga niet in op namen. Ik sluit geen mensen uit nu. Laat ons nu maar eerst ons werk doen. Het is inderdaad lastig om te omschrijven wanneer je een Ajax-achtergrond hebt… Ik was wel verrast. Ik kan niet helemaal in zijn hoofd kijken. Maar ik denk dat hij zo professioneel is geweest om het seizoen af te wachten. Ik kon het lief vragen en niet lief vragen. Ik kon hoog of laag springen. Maar zijn besluit stond vast. Maar wat ons betreft had hij verder gekund. Ik zie een enorme stijgende lijn de afgelopen jaren. Het zou naïef zijn om alleen naar het afgelopen seizoen te kijken.’

(President commissaris Ajax Pier Eringa in Noordhollands Dagblad over vertrek Van de Sar en zijn opvolging.)

Jongere commissarissen

AEX-bedrijven stellen steeds vaker jonge(re) commissarissen aan. De gemiddelde leeftijd van nieuw aangestelde commissarissen bij AEX-bedrijven was vorig jaar 57,5, een daling van ruim anderhalf jaar ten opzichte van 2021 (59,3). Desondanks ligt hun gemiddelde leeftijd (57,5) nog altijd fors hoger dan het Europese gemiddelde (56,2). Dat blijkt uit de Board Monitor Europe, een analyse van in totaal 853 nieuwe benoemingen van commissarissen in vijftien Europese landen door executive search bureau Heidrick & Struggles.

(Bron: Accountant.nl)

Groene commissarissen

Bedrijven in Europa, ook in Nederland, stellen nu vaker commissarissen met concrete ervaring met duurzaamheid aan, blijkt uit onderzoek. De bestuurskamer wordt daarmee groener, maar niet groen genoeg naar de smaak van bedrijfsleiders. Door de komst van Europese voorschriften over duurzaam bedrijfsbeleid is er snel nog meer kennis nodig, concludeert Heidrick & Struggles.

(Bron: FD)