On Board

Toezichthouders in het nieuws

TOP-100 COMMISSARISSEN 2024:
Allerminst een aardverschuiving

De ‘premier’ en ‘vicepremier’ van de Top-100 Commissarissen zijn gewoon weer herbenoemd: oud-Ahold Delhaize-topman Dick Boer is opnieuw de invloedrijkste commissaris van Nederland en ook de runner-up van de lijst is onveranderd.

Echte verandering valt niet te bespeuren: niet méér, maar mínder vrouwelijke commissarissen en uitblijvende verjonging. Wel lijkt het toezicht verder te internationaliseren, maar de ‘toezichtmigranten’ zijn voornamelijk wit en westers – net als de commissarissen in de gehele top.

(Bron: Management Scope)

Buitenspel

Jan Smit is niet langer voorzitter van Volendam. De raad van commissarissen heeft besloten te breken met het vierkoppige bestuur. De 37-jarige zanger maakte dat maandagmiddag bekend op de sociale media. De nummer 17 van de eredivisie heeft het nieuws zelf nog niet naar buiten gebracht.

‘Nadat eerder dit jaar mijn vriend, gedroomd vicevoorzitter en mede grondlegger van onze ambitieuze plannen, Keje Molenaar, al publiekelijk – ongefundeerd – door de rvc werd geëlimineerd, wordt nu het bestuur dus uit de weg geruimd. Het wachten is straks alleen nog op het ontslag van de mannen die onze dromen hebben verwezenlijkt in woord en daad: Wim Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en directeur hoofd opleidingen Ruben Jongkind. Ook wens ik de rvc en de nieuwe bestuurders veel plezier en wijsheid met de (transfer)winsten die na vier jaar toepassen van voetbalvisie, strategie en beleid in het volgende boekjaar vrijvallen (onze transferwinsten worden over meerdere seizoenen uitbetaald). Jullie kunnen voor het eerst in de geschiedenis wél met een schone, goedgevulde lei aan een nieuw seizoen beginnen! De club zit voor altijd in mijn hart, wees er alsjeblieft zuinig op,’ besluit Smit zijn lange bericht.

(Jan Smit in de Volkskrant en op social media.)

Commissaris kan digitalisering nauwelijks bijhouden

Commissarissen worstelen met digitalisering (waaronder AI), de effecten van ondernemingen op het klimaat en stakeholdermanagement. Onderzoekers van Grant Thornton spreken van een ‘digitale winterslaap’.

Permanente educatie, met name kennis van digitalisering, zien commissarissen structureel als urgente verbeterwens. Dat blijkt uit het eerste deelrapport van de vijftiende editie van het jaarlijkse benchmarkonderzoek van Grant Thornton onder commissarissen, uitgevoerd door Board in Balance. Het verbaast de onderzoekers niet dat het volgen van een cyber-bewustzijnstraining door de rvc nu bovenaan staat qua verbeterwensen. Ook de zorg over het ontbreken van een back-up en een recoverystrategie staat hoog op de rvc-agenda. Opvallend is verder dat er in de profitsector veel voorstanders zijn voor het uitzetten van telefoons tijdens rvc-vergaderingen.

(Bron: Accountant.nl)

Jonge commissaris

‘Meer raden van toezicht zouden jonge trainees een zetel moeten geven’, zegt Alexander Rinnooy Kan (hoogleraar economie UvA) in een interview in Management Scope.

Governance-expert Marry de Gaay Fortman zegt in hetzelfde artikel: ‘Een jonge trainee is een volwaardige toezichthouder die anderen in de raad van toezicht in contact brengt met thema’s van jongere generaties. Het kan een licht ongemak geven als een jonge toezichthouder verwacht dat alle andere toezichthouders oog hebben voor alles wat ze aanbrengen en direct in actie komen. Maar het is uiteraard heel belangrijk om te weten wat er speelt buiten de organisatie. Je inzichten als toezichthouder moeten resoneren met de manier waarop je toezicht uitoefent. Daarom is het goed om uitgedaagd te worden door jonge toezichthouders die een frisse blik van buiten meenemen. Sta je daar niet voor open, dan doe je de organisatie en jezelf tekort.’

(Bron: Management Scope)

Werk op de achtergrond 

Mario van Vliet, de nieuwe voorzitter van de Radboud Universiteit, wil graag inzichtelijk maken wat een raad van toezicht doet.

‘Veel medewerkers weten dat niet’, zegt hij. ‘Dat is op zich niet erg: een raad van toezicht moet een beetje onzichtbaar zijn.’ Maar, zo stelt hij, het is goed om mensen gerust te stellen dat er een orgaan is dat waakt over de universiteit. ‘We blijven op de achtergrond, maar vervullen wel een belangrijke taak.’

(Bron: voxweb.nl)