On board

Toezicht en toezichthouders in het nieuws

Zegt Rabo coöperatiemodel vaarwel?

In tegenstelling tot de meeste Rabo-commissarissen is Kees Cools (bedrijfsadviseur en criticus) allerminst gerustgesteld. 'Overal zien we de vervreemding tussen mensen en bedrijven toenemen. Gelukkig is er het coöperatieve model, dat precies tussen staat en markt zit, en daarom steeds meer aan populariteit wint, bijvoorbeeld in lokale energie-initiateven of in de landbouw. Het is alleen bijna onmogelijk om grote ondernemingen om te vormen tot coöperaties. En dan hebben we er eentje in Nederland, Rabobank, en dan wordt die stap voor stap de nek omgedraaid.'

(Bron: de Volkskrant)

Niet overal paniekvoetbal in voetbal-toezicht

Robert van der Wallen en Ingrid Wolf blijven rvc-lid PSV

Voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van PSV Robert van de Wallen en rvc-lid Ingrid Wolf-De Jonge starten een nieuwe termijn bij het toezichthoudersorgaan van de Eindhovense club.

(Bron: Studio 40)

AFM en DNB publiceren rapport over de impact van AI in de financiële sector en het toezicht daarop

De snelle ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) stelt AFM en DNB voor uitdagingen in het toezicht. De toezichthouders publiceren nu een rapport met uitgangs- en aandachtspunten voor het vormgeven van het toezicht op AI. AFM en DNB gaan hierover graag de dialoog aan met de sector.

Nederlandse financiële instellingen gebruiken al langer AI en experimenteren met meer geavanceerde AI-modellen, wat doet vermoeden dat het gebruik van AI in de komende jaren verder toeneemt. AI wordt bijvoorbeeld ingezet voor fraudepreventie en -detectie, het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering en cybercriminaliteit, kredietbeoordelingen en identiteitsverificatie. Ook helpt AI medewerkers om efficiënter te werken. Veel instellingen geven aan voorlopig terughoudend te zijn met het gebruik van generatieve AI, al zien ze wel de potentie. Sommige zetten het langzaamaan in voor ondersteunende processen. Lees hier meer en download het rapport.

(Bron: DNB)

Minister hoopt op snelle toevoeging VOR aan Corporate Governance Code

Minister Steven van Weyenberg van Financiën is positief over het voorstel voor toevoeging van de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) aan de Nederlandse Corporate Governance Code. Hij hoopt op snelle toevoeging van de VOR aan de code, zodat wetgeving niet nodig is.

Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Van Weyenberg deelt met de Kamer ook de brief van Jaap van Manen, voorzitter van de werkgroep die de VOR onderdeel wil maken van de bestaande Corporate Governance Code. De minister onderschrijft in de brief aan de Kamer het nut van de VOR voor beursgenoteerde ondernemingen, 'omdat dit stakeholders meer transparantie biedt over en inzicht in de risicobeheersing van die vennootschappen'.

(Bron: Accountant.nl)

Steeds meer ondernemingen omarmen Tax Governance Code

Inmiddels ondersteunen 46 bedrijven de vorig jaar gepresenteerde Tax Governance Code. Met dit initiatief van VNO-NCW zorgen (grote) internationaal opererende ondernemingen voor meer transparantie over hun belastingstrategie, waar ze welke belastingen betalen en van welke belastingvoordelen gebruik wordt gemaakt in de landen waar ze actief zijn

De Code werd vorig jaar gepresenteerd en vloeit voort uit de koers van VNO-NCW (Ondernemen voor brede welvaart). Inmiddels onderschrijven 46 bedrijven de code en enkele tientallen ondernemingen zijn van plan zich aan te sluiten in de komende jaren. De deelnemers aan de code zijn zowel beursgenoteerde bedrijven (80% van de AEX) als prominente niet-beursgenoteerde coöperaties en familieondernemingen. In hun (fiscale) jaarverslagen geven de deelnemende bedrijven inzicht in zowel hun belastingstrategie als hun belastingpraktijk. De code is internationaal uniek in zijn soort.

(Bron: VNO-NCW)