On Board

Toezichthouders in het nieuws

Aegon zetelt als vennootschap voortaan in Bermuda, hoofdkantoor blijft in Nederland

In de persverklaring wijst Aegon erop dat tal van verzekeraars zich hebben genesteld in Bermuda, een eilandengroep die duizend kilometer ten oosten van de Verenigde Staten ligt en een kolonie is van het Verenigd Koninkrijk. De verzekeraar benadrukt de kwaliteit van het toezicht. 'Goed aangeschreven regelgevingsregime'. Aegon-topman Lard Friese zegt dat Bermuda een 'goed aangeschreven regelgevingsregime' kent. Hij denkt dat de uitvoering van de Aegon-strategie zal vergemakkelijken. Vorige week maakte Aegon bekend flink te willen investeren in de VS. Het richt zich daarbij op de verkoop van pensioen- en levensverzekeringen aan Amerikanen met een middeninkomen. Toch kiest Aegon ervoor om zich niet als vennootschap in de Verenigde Staten te vestigen. Friese benadrukt dat de onderneming 'veel groter is' dan de Amerikaanse activiteiten.

(Bron: FD.nl)

Tweet (in antwoord op bovenstaand nieuws)

Bermuda staat bekend als belastingparadijs en is bekend vanwege de Bermudadriehoek. Niet vanwege ‘het goed aangeschreven regelgevingsregime’. Totaal ongeloofwaardig. Triest dat zo’n serieus bedrijf zich daar vestigt. Zou niet moeten.

(Tweede Kamerlid Henk Nijboer/ PvdA).

AEX-bedrijven kiezen vaker voor jongere commissarissen

Bedrijven genoteerd aan effectenbeurs AEX kozen het afgelopen jaar vaker voor jongere commissarissen en andersoortige toezichthouders. Dat blijkt uit onderzoek HR-advieskantoor Heidrick & Struggles. Voor hun studie namen de onderzoekers beursgenoteerde bedrijven uit meerdere Europese landen onder de loep. Daaruit blijkt onder andere dat de gemiddelde leeftijd van commissarissen bij hun benoeming in ons land is gedaald van 59,3 jaar naar 57,5 jaar. Het Europese gemiddelde ligt met 56,2 jaar wat lager. In Spanje waren commissarissen in 2022 met 58 jaar gemiddeld genomen het oudst, terwijl ze in Polen met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar juist het jongst waren van alle onderzochte landen. De jongste commissaris (32) werd afgelopen jaar benoemd in Frankrijk, de oudste (81) in Nederland.

(Bron: Consultancy.nl)

'Man van de wereld' Seedorf krijgt rol bij KNVB: 'Een win-winsituatie'

Clarence Seedorf, een van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden, krijgt na lange afwezigheid weer een rol in het Nederlandse voetbal: de 87-voudig international is voorgedragen als nieuw lid van de raad van commissarissen bij de KNVB. Hij is de tweede voormalige topvoetballer binnen korte tijd die een functie krijgt bij de voetbalbond. Begin dit jaar werd Nigel de Jong benoemd tot directeur topvoetbal bij de KNVB. Het is opnieuw een verrassende naam, aldus NOS-commentator Arno Vermeulen. ‘Maar het is goed om te zien dat er capabele mensen uit die generatie nu ook een rol spelen bij de bond. Seedorf heeft technische knowhow en dat is mooi, want er was lange tijd kritiek dat die er te weinig was bij de KNVB. En hij kan ook als ambassadeur veel betekenen. Het is een man van de wereld, iedereen kent hem. Ik zie hem niet zo snel als een vergadertijger in een zaaltje in Zeist zitten.’

(Bron: NOS.nl)

Toezicht-tutorial op YouTube

Het interview met vijfvoudig commissaris Carin Gorter in het blad Management Scope bevat een paar praktische tips voor collega-toezichthouders.  

Over toezicht houden op articifial intelligence:   

‘Iedere commissaris zou The A.I. Dilemma op YouTube moeten bekijken. De boodschap van de documentaire: door ai wordt alle kennis direct gedemocratiseerd, maar er is nog onvoldoende aandacht voor wat je met die kennis kunt doen. Moet je als onderneming informatie direct beschikbaar maken voor meer dan 100 miljoen internetgebruikers? Of is een andere, meer overwogen aanpak nodig, zoals bij de introductie van een nieuw fysiek product wel gebruikelijk is? Bij de ontwikkeling van ai hebben we nog een kans om keuzes te maken.’

En het antwoord van Gorter op de vraag hoe toezichthouders en bestuurders zich kunnen voorbereiden op de snel veranderende wereld:

‘Doe eens een pre-mortem voor belangrijke beslissingen, (Pre-mortem is een methode waarbij je een analyse maakt van potentieel falen voordat het gebeurt, red.) bijvoorbeeld voorafgaand aan een overname of een investering. Bij een overname loopt de organisatie altijd het gevaar een beetje verliefd te worden op die andere organisatie. Een pre-mortem zet zaken in perspectief. Zo’n proces met mensen met verschillende zienswijzen levert waardevolle gesprekken op. Het doet je ook beseffen dat je nooit alles kunt overzien.

Misschien is mijn advies om te versimpelen wel het meest bruikbare advies dat ik kan geven. Laten we ophouden met het stapelen van nog meer wetten, regels en codes, allemaal met goede bedoelingen, maar door de omvang en stapeling daarvan niet altijd bevorderend voor de uitvoerbaarheid en transparantie. Laten wij als toezichthouders organisaties en hun strategie voorbereiden op en wendbaar maken voor de toekomst vanuit het perspectief van kansen én risico’s. Look both ways.’

(Bron: Management Scope)