On Board

Toezichthouders in het nieuws

Lucratieve bijverdiensten voor fulltime topbestuurder

Onderwijsbestuurders hebben vaak bijverdiensten vanwege een bijbaan als toezichthouder bij een andere onderwijsinstelling, een ziekenhuis of een woningcorporatie. Op die manier komen ze - wettelijk toegestaan - boven het beloningsplafond voor semi-publieke instellingen, zo blijkt uit een rondgang door het Onderwijsblad. Zo laten de jaarstukken van hogeschool NHL Stenden zien dat bestuursvoorzitter Erica Schaper in 2020 een bezoldiging genoot van 200.500 euro, vijfhonderd euro onder het maximum. Daarnaast steekt ze gemiddeld tien uur per maand in haar bijbaan als toezichthouder in het primair en voortgezet onderwijs bij de stichtingen PCOU en Willibrord, die één raad van toezicht delen. Daarvoor kreeg ze dat jaar 16.470 euro. 'Doordat de bijeenkomsten doorgaans aan de randen van de dag of in de avond plaatsvinden, is deze nevenfunctie goed te combineren met mijn fulltime aanstelling', zo laat ze weten.

(Bron: AOB Nieuws)

Het crisislijstje van Feike bij Philips

Feike Sijbesma moet als president-commissaris de slaapapneu-crisis bij Philips helpen bezweren. Vijf tips van collega-commissarissen. 'Reken erop dat het je veel tijd gaat kosten.' De vijf tips:

  1. Rust brengen
  2. Oorzaken vaststellen
  3. Noodremscenario
  4. Hebben we de mensen?
  5. Gevoelig: De opvolging

(Bron: FD)

Topcommissaris Hans Wijers over de ceo disease

Hoe hoger je in de organisatie komt, hoe minder feedback er wordt gegeven: de zogenoemde ceo disease. Hans Wijers, president-commissaris van ING, herkent het ziektebeeld en pvindt dat ook andere raden van commissarissen dat moeten kunnen:

‘Ja, als mensen hoger in de hiërarchie komen, gaan er allerlei elementen meespelen. Bewondering, ontzag, angst misschien ook wel. Hoe langer iemand succesvol in een positie zit, hoe moeilijker het wordt om feedback te geven. Op een gegeven moment gaat een track record meespelen. “Ja, dat deed hij misschien wel een beetje lullig, maar laten we daar nou maar niet over gaan zeuren want moet je kijken hoe succesvol hij is”, wordt er dan gezegd. Of: “zo zit zij nou eenmaal in elkaar”. Dat is zeker iets waar de raad van commissarissen zich bewust van moet zijn in de verhouding tot de raad van bestuur.’

(Bron: Management Scope)

Veelverdieners

In de wet staat uitgelegd waarom een bijbaan als toezichthouder gewenst is: 'Zo vergroten en delen topfunctionarissen hun kennis en expertise, wat de kwaliteit van het bestuur in de semi-publieke sector ten goede komt. Deze voordelen worden echter overschaduwd door een veel groter aantal nadelen. Dit geeft maar aan dat als we een andere governancecultuur willen, het betrekken van politici bij het debat over toezicht noodzakelijk is.'

Marilieke Engbers, auteur van boek Onder Commissarissen, op LinkedIn, naar aanleiding van artikel in De Telegraaf over ROC-bestuurders als veelverdieners. Naast hun al riante inkomen krijgen ze ook nog flink geld uit bijverdiensten toezichtsfuncties.

Vrouwenquotum

De EU komt met een vrouwenquotum voor de Europese bedrijfstop. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het daar over eens geworden. Vooral bedrijven in landen als Cyprus, Estland en Malta zullen het aantal vrouwen in de top flink moeten opvoeren om te voldoen aan de gemaakte afspraken. Voor Nederland lijkt er niet direct iets te veranderen. Voor onder meer Frankrijk, België, Italië, Portugal en Zweden is dat een makkelijke opgave. Daar ligt het gemiddeld aantal vrouwelijke commissarissen al boven de 40 procent.

(Bron: NOS)

Vertrouwen opgezegd

Binnen de Raad van Commissarissen (RvC) van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is er een patstelling ontstaan, nadat de meerderheid van de RvC het vertrouwen heeft opgezegd in president-commissaris Xaviera Jessurun. Deze informatie verneemt Suriname Herald uit betrouwbare bronnen. Dat de meerderheid het vertrouwen in de president-commissaris opzegt, is gisteren tijdens een meeting aan haar duidelijk gemaakt. Er is gezegd dat de samenwerking met haar niet meer mogelijk is.

De leden zijn niet te spreken over de houding van de president-commissaris, die vaker soloacties onderneemt en bijverdiensten. Vernomen wordt dat deze acties riskant zouden zijn voor het staatsbedrijf. Een heet hangijzer is de oprichting van Flying On Trusted Wings NV, een naamloze vennootschap die op 2 februari 2022 is opgericht en onlangs bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is ingeschreven. Uit bekomen informatie blijkt dat een groot deel binnen de RvC niet op de hoogte was van deze actie.

(Bron: Suriname Herald)